2024. augusztus 7. szerda Ibolya
Bajban vannak a magyar méhészek: ennek nagyon csúnya vége lehet

Bajban vannak a magyar méhészek: ennek nagyon csúnya vége lehet

agrarszektor.hu
Az elmúlt télen tavaszias időjárás volt, ami a méhcsaládok fejlődésének kedvezett, így nagyon korán erős, népes családok tudtak fejlődni. Szükség is volt rá, mert a növényzet is rendkívül gyorsan fejlődött és korán virágba borult. A méhcsaládok korai intenzív fejlődésének örültek a méhészek, de sajnos ennek súlyos ára volt: a házi méh legsúlyosabb külső parazitája, az ázsiai méhatka (Varroa destructor) nagyon korán fel tudott szaporodni, mivel a kaptárakban már december közepétől folyamatosan volt kiterjedt fiasítás, ahol az atkák szaporodhattak.

Az országban 2023 nyár végén kevés helyen vetettek repcét a gazdák. A kelést követően ősszel egyes táblák nagyon gyengén fejlődtek. A méhészek többsége nem vándorolt repcére. Akiknek elérték a méhek a repcetáblát, közepes termésről számoltak be - írta meg a MÁSZ. A tavaszi időjárás többször komoly fejtörést okozott, menjünk vagy ne menjünk akácvirágzásra. Negyven-ötven éve méhészkedő kollégák se láttak hasonlót, mint ami idén történt. Az akácvirág rügypattanástól virágzásig többször megfagyott, lefagyott. Korábbi években azt tapasztalták a méhészek, hogy a fagy súlyos károkat okoz a nektárképződés folyamatában, idén másként alakult.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gazdák idén nagyon sok napraforgót vetettek, ez szinte minden község határában látható. A napraforgó az év során nagyon szépen fejlődött, többször kapott nagyobb mennyiségű csapadékot, és most, a virágzás alatt pedig éppen hőségnapok vannak, ami a nektárképződéshez szükséges, így a méhészek abban bíznak, hogy a telelőélelem felett elvehető mennyiség is marad.

Egyre erősödnek a negatív tendenciák az ágazatban

A mézkereskedelem résztvevői mindent megtesznek azért, hogy nyomott áron vásárolják fel a mézet idehaza és az EU-ban, az árakat nem a hazai és az EU termelési árainak megfelelően alakítják ki. Az élelmiszerüzletekben folyamatosan akciós virágméz kapható, mely jóval az őstermelők árai alatt van beárazva. Első lépésben a nagybani hordós mézárakat törték le, majd most már a kipalackozott piacozó méhészek árait is le akarják vágni.

Jócskán lecsökkent a méhanyák, méhcsaládok iránti kereslet

Az idei méhtenyésztési szezonban a mézértékesítési problémák miatt sajnos csökkent a méhanya iránti kereslet. A tavaszi időszakban az időjárásnak köszönhetően a méhcsaládok szépen fejlődtek, az akácvirágzás idején érkezett egy komolyabb lehűlés, ami megakadályozta a méhek kirepülését, illetve nektárgyűjtését, így sok családnál rajzási láz alakult ki. A méhészek a rajzás megakadályozása, illetve méhanyanevelés miatt bölcsőket mentettek, így sok helyen nagymértékben csökkent a bölcsőértékesítés is.

Az elmúlt évtizedekben a tavaszi méhcsalád-értékesítésnek nagy hagyománya alakult ki. Akik télen valamilyen oknál fogva a kelleténél nagyobb mennyiségű méhcsaládot veszítettek el, azok a szerencsésebb kollégáktól meg tudták vásárolni a hiányzó állományrészt. Az idei évben előállítási ár alatt lehetett hirdetéseket látni, és még így is az eladók nyakán maradtak a méhcsaládok. Mondhatni teljesen leállt a méhcsaládok értékesítése.

Az előző évek történéseiből látható volt, hogy csökkenni fog a méhanyák iránti kereslet, így a tavalyi évben sikerült megemelni a Magyar Méhészeti Nemzeti Program keretein belül a méhanyák támogatását. A méhészek bevétele erősen csökkent, így a túlélés reményében mindenki a lehető legkisebbre szeretné csökkenteni a költségeit. Azok a méhészek, akiknek van méhanyanevelő tudása és eszközállománya, azok többnyire megnevelték saját részre a méhanyákat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Ki-ki vet, de ki arat?

Sokan még mindig nem hiszik el, de a korszakváltás elérte a szántóföldi növénytermesztést is.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?