Itt a lesújtó igazság: ennyi műtrágyát vesznek valójában a magyar gazdák

Itt a lesújtó igazság: ennyi műtrágyát vesznek valójában a magyar gazdák

agrarszektor.hu
A műtrágya és a növényvédő szerek fontos részét képezik a mezőgazdaságnak, ugyanakkor az elmúlt évek megbolygatták ezt a szektort is. Idén májusban például a megfigyelt szerek értékesített volumene csökkent, méghozzá 57 százalékkal az egy hónappal korábbi növényvédőszer-forgalomhoz képest. A gyomirtók iránti kereslet pedig 21 százalékkal lett kisebb. A gombaölők és a rovarölők forgalma (volumenben) 29, valamint 89 százalékkal esett vissza. Az árak többnyire stagnáltak, de ez sem volt mindig, minden termékre igaz. Hogy milyen volt a helyzet az ágazatban az elmúlt 3 hónapban, az az alábbi cikkből kiderül.

2024 áprilisában az egy hónappal korábbihoz képest 9 százalékkal kevesebb műtrágyát értékesítettek a forgalmazók, 2023 áprilisához viszonyítva ugyanakkor 40 százalékkal több fogyott a műtrágyákból. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya a mészammon-salétrom (MAS) volt, a második legnagyobb tételben pedig a Nitrosol, DAM-ot értékesítették. A teljes havi értékesítés 89 százalékát a MAS és a Nitrosol, DAM forgalma adta. Az előző év áprilisához viszonyítva a MAS iránti kereslet másfélszeresére, míg a Nitrosol, DAM-é 23 százalékkal nőtt - derül ki az AKI friss kiadványából. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az értékesítési árak további mérséklődése élénkítette a keresletet. A végfelhasználók NPK 15-15-15-ból és MAP-ból mintegy kétszer többet vásároltak a megfigyelt hónapban, mint egy évvel korábban. A többi termék forgalma is nőtt a szuperfoszfát kivételével, a karbamidé nem változott. Az ammónium-nitrát (AN) aránya a tárgyhónapban 1:6 volt a karbamidhoz képest - ez az arány 2023 áprilisában még 1:20 alakult. Az értékesítési árak a vizsgált hónapban valamelyest csökkentek vagy nem változtak, az NPK 15-15-15- öt kivéve. A Nitrosol, DAM ára 4 százalékkal mérséklődött, az NPK 15-15-15-é pedig közel 5 százalékkal nőtt. A megfigyelt termékek értékesítési árai a múlt év áprilisához mérten jóval alacsonyabbak voltak. A legnagyobb mértékben - 38 százalékkal - a kálisó ára csökkent, a legkisebb árcsökkenés a MAP esetében volt (-12 százalék).

Veszélyt jelenthetnek ezek a műtrágyák?

Lapunk nemrégiben beszámolt arról, hogy az orosz földgáz áramlása lelassult az orosz-ukrán háború következtében, Oroszország továbbra is felhasználja földgáz készleteit olcsó, nitrogénalapú műtrágya előállítására, melyet Európába is nagy mennyiségben exportál. Az olcsó orosz műtrágya azonban kockázattal járhat, hiszen kiszorítja az európai piac szereplőit, ez pedig hosszú távon veszélyezteti az európai élelmiszerbiztonságot. Petr Cingr, az SKW Stickstoffwerke Piesteritz, Németország legnagyobb ammóniagyártója vezérigazgatója ekkor azt mondta, hogy

elárasztanak bennünket az Oroszországból érkező műtrágyák, amelyek jelentősen olcsóbbak, mint a mi műtrágyáink, azon egyszerű oknál fogva, hogy hozzánk, európai gyártókhoz képest aprópénzt fizetnek a földgázért.

Egyben kihangsúlyozta, hogy ha a politikusok nem lépnek, Európa műtrágyatermelése teljesen el fog tűnni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Májusban tovább romlottak a számok

Az AKI adataiból kiderült, hogy gyenge áprilist még gyengébb május követte: az egy hónappal korábbihoz képest 56 százalékkal kevesebb műtrágyát értékesítettek a forgalmazók. Ugyanakkor az elmúlt év májusához viszonyítva másfélszer több fogyott a műtrágyákból. A tárgyhónapban a legkeresettebb műtrágya az előző hónapokhoz hasonlóan a mészammon-salétrom (MAS) volt, a második legnagyobb tételben a Nitrosol, DAM-ot értékesítették. Ami az árakat illeti, itt is volt változás, bőven: a megfigyelt termékek értékesítési árai 2023 májusához viszonyítva is jóval alacsonyabbak voltak. A legnagyobb mértékben - 49 százalékkal - a kálisó ára csökkent, a legkisebb árcsökkenés a szuperfoszfát esetében következett be.

Nem érdemes elmenni amellett sem szó nélkül, hogy idén májusban a megfigyelt szerek értékesített volumene is csökkent, méghozzá 57 százalékkal az egy hónappal korábbi növényvédőszer-forgalomhoz képest. A gyomirtók iránti kereslet pedig 21 százalékkal lett kisebb. A gombaölők és a rovarölők forgalma (volumenben) 29, valamint 89 százalékkal esett vissza.

EZ IS ÉRDEKELHET

Június sem fest sokkal jobban

Idén júniusban az egy hónappal korábbihoz képest 40 százalékkal kevesebb műtrágyát értékesítettek a forgalmazók, az elmúlt év júniusához viszonyítva pedig 7 százalékkal több fogyott a vizsgált műtrágyákból. Az árak többnyire stagnáltak, de itt is volt kivétel, hiszen az ammónium-nitrát kivételével, melynek ára 47 százalékkal emelkedett az egy hónappal korábbihoz mérten. Jelentős visszaesés volt tapasztalható a növényvédő szereknél is:

  • 2024 júniusában a megfigyelt szerek értékesített volumene kétharmadával csökkent az egy hónappal korábbi növényvédőszer-forgalomhoz képest,
  • a gyomirtók iránti kereslet 70 százalékkal lett kisebb,
  • gombaölőkből és rovarölőkből pedig 44, illetve 73 százalékkal kevesebbet vásároltak a végfelhasználók.

Összességében tehát 2024 IV–VI. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest 35 százalékkal több műtrágya került a gazdákhoz. A termékkörön belül mészammon-salétromból (MAS) fogyott a legtöbb a megfigyelt időszakban, 2023 azonos időszakhoz mérten pedig 43 százalékkal nőtt a termék iránti kereslet. A növényvédő szerek esetében a 2024. IV-VI. havi adatok alapján a megfigyelt termékekből 65 százalékkal többet vásároltak a gazdák, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban. A gombaölők értékesített volumene 44, a gyomirtóké 67, illetve a rovarölőké 73 százalékkal nőtt 2023 második negyedévéhez mérten.

EZ IS ÉRDEKELHET

Új műtrágyák a láthatáron?

Az Agrárszektor korábban megírta, hogy az Egyesült Államok energiaügyi minisztériuma 36 millió dollárt tervez olyan technológiákra költeni, amelyekkel csökkenthető a szintetikus nitrogénműtrágya az etanolgyártáshoz használt kukorica és cirok esetében történő kijuttatásából származó kibocsátás. Ezzel olyan projekteket támogatnának, amik csökkentik a gazdaságok számára szükséges műtrágya mennyiségét a hozamok fenntartása mellett.

Ami a gépforgalmat illeti, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 39,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2024. január-március időszakban, ez 56 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól.

Ugyanebben az időszakban alkatrészekre 19,8 milliárd forintot fordítottak, ami 2 százalékkal haladta meg a bázisévi eladásokat. A mezőgazdasági termelők a jelentős visszaesés ellenére továbbra is az erőgépek beszerzésére fordították a legtöbb pénzt, ez a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 54 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 35, a gabonakombájnok pedig 6 százalékos részarányt képviseltek. Az ismert traktormárkákból 2024 I. negyedévében az egy évvel korábbi időszakhoz képest 343-mal kevesebb, azaz 404 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 13,2 milliárd forint értékben

- írja az AKI.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Ki-ki vet, de ki arat?

Sokan még mindig nem hiszik el, de a korszakváltás elérte a szántóföldi növénytermesztést is.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?