2024. augusztus 15. csütörtök Mária
Ilyen is van: élelmiszer-adót akarnak a britek

Ilyen is van: élelmiszer-adót akarnak a britek

agrarszektor.hu
A britek többsége új adókat akar kivetni az egészségtelen ételeket vagy a túlságosan feldolgozott élelmiszereket gyártó vállalatokra, hogy segítsenek az elhízási válság kezelésében - derül ki a felmérésekből a Guardian beszámolója szerint.

Az eredmények alapján a miniszterek arra szólították fel az embereket, hogy segítsenek az egészségesebb táplálkozásban azzal, hogy cukoradó-szerű adót vetnek ki az édességekre, gabonapelyhekre, pizzákra és más, túl sok sót vagy cukrot tartalmazó termékekre.

A többség adóztatna

Az Ipsos szerint az emberek kisebb hányada, de még mindig többsége (53%) támogatta, hogy adót vetnének ki a magas szinten feldolgozott élelmiszereket, például sonkát, kekszet és tömeggyártott kenyeret előállító vállalatokra, és a befolyt bevétel egy részét az alacsony jövedelmű háztartások jobb táplálkozásának támogatására fordítanák.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egészségtelen élelmiszerek gyártóinak megadóztatásával kapcsolatban a 2136 brit felnőttből álló reprezentatív minta mindössze 19%-a ellenezte az ötletet, 20% pedig azt mondta, hogy nem tudja. Ennél nagyobb arányban (24%) ellenezték, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek gyártóit megadóztassák, míg 21%-uk nem tudta.

Világos üzenetnek tartják

Adam Briggs, az Egészségügyi Alapítvány vezető politikai munkatársa és közegészségügyi szakértője a cukros és sós termékek gyártóinak megadóztatását támogató 58%-os arányra reagálva elmondta:

Az új kormánynak fel kellene bátorodnia az ilyen típusú közvélemény-kutatásokon, és meg kellene értenie, hogy ez az ötlet széles körű támogatást élvez, és valószínűleg jelentős egészségügyi előnyökkel járna. A lakosság alapvetően azt mondja: itt az ideje a kemény fellépésnek.

Tettek már lépéseket, de még tovább mennének

A munkáspártiaknak az elhízással kapcsolatos kiáltványban tett ígéretei - a 21 óra előtti műsorsávban a gyerekeknek szánt egészségtelen ételek reklámozásának és az energiaitalok 16 éven aluliaknak való árusításának betiltása - nem voltak elégségesek, tekintve a túlsúly által okozott hatalmas károkat, mondta Briggs.

Briggs szerint a cukoradóhoz hasonló adót kezdetben az édességekre, süteményekre és kekszekre, a cukros reggelizőpelyhekre, a cukrozott joghurtokra és a chipsekre kellene kivetni, de ezt követően ki kellene terjeszteni a készételekre és a pizzákra is - ez utóbbi kettőt magas sótartalmuk miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gyártók új irányt keresnek

Az üdítőital-gyártókra kivetett adó, amelyet a konzervatívok 2018-ban vezettek be, azt mutatta, hogy az egészségtelen termékek megadóztatása sok vállalatot arra késztet, hogy az adó megfizetésének elkerülése érdekében átformálja azokat, és így a közegészségügynek kedvez.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyártóinak megadóztatása iránti támogatás tükrözi az egészségre gyakorolt hatásukkal kapcsolatos növekvő közérdeklődést, amely többek között a szívproblémák, a rák és a rossz mentális egészség megnövekedett kockázatát jelenti.

Dr. Chris van Tulleken, az Ultra-Processed People című könyv szerzője szerint azonban az egyes termékek megadóztatása a legjobb megközelítés, nem pedig az élelmiszerek egész kategóriájának megadóztatása.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?