Enélkül nem megy: erre sok magyar termelőnek oda kell figyelnie

Enélkül nem megy: erre sok magyar termelőnek oda kell figyelnie

agrarszektor.hu
A napokban az Agrárminisztérium által közzétett kiadványban olvashatunk a vízmegtartó gazdálkodásról. A kiadvány célja, hogy a mezőgazdasági vízhasználók figyelmét ráirányítsa a fenntartható vízgazdálkodás fontosságára, a felelős vízhasználatra és ösztönzésére a gazdálkodók körében. 

Napjainkban egyre fontosabbá válnak a fenntarthatósági kérdések, ezen belül pedig jelentős szerepet kapnak az öntözéssel és a megfelelő vízhasználattal foglalkozó témák is. A termésbiztonsághoz az eddigi gyakorlattal ellentétben már nem elegendő a megfelelő agrotechnika alkalmazása, ezért merül fel a vízmegtartó gazdálkodás fogalma is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vízmegtartó gazdálkodás olyan földművelési rendszert foglal magába, amely csökkenti a vízveszteséget, növeli a vízhasznosítást és segít megőrizni a talaj termékenységét, emellett javítja az ökoszisztémák egészségét és fenntarthatóbbá teszi a mezőgazdasági termelést. Csökkenti az erózió veszélyeit, növeli a szerves anyag tartalmat, javítja a tápanyag-ellátást és a vízvezető képességet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Európa nagy része, beleértve Magyarországot is egyre jobban ki van téve az éghajlatváltozás okozta nehézségeknek, súlyosan vízhiányos periódusok alakulnak ki számos helyen. A vízmegtartó gazdálkodás hozzájárul az ökoszisztémák diverzitásához és stabilitásához is, mivel segít megőrizni a vizes élőhelyek állapotát. Emellett növeli a termelékenységet és a jövedelmezőséget is, mivel csökkenti a
vízigényt, az öntözési költségeket és a terménykiesést. A vízmegtartó gazdálkodásról szóló részletes kiadvány ezen a linken érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?