2024. augusztus 16. péntek Ábrahám
Soha ne vásárolj így növényeket: csúnya vége lehet, ha nem figyelsz

Soha ne vásárolj így növényeket: csúnya vége lehet, ha nem figyelsz

agrarszektor.hu
Csak hatóságilag ellenőrzött növényeket szabad vásárolni vagy külföldről behozni. Ellenőrzés nélkül olyan károsítókat hurcolhatunk be nemcsak az országba, hanem az otthonunkba is, amelyek a hazai növény- és állatvilágra, valamint az egészséges élelmiszer-előállításra is veszélyesek.

A növényi vírusok, a gombák, baktériumok, fitoplazmák, rovarok, atkák és a fonálférgek is mind idegenhonos károsítók, és amennyiben egy országban nincsenek jelen, de kedvezőek a körülmények és a szaporodásukhoz minden feltétel adott, akkor meg tudnak telepedni és jelentős károkat okozhatnak

– mondta Megyeri Szabolcs dísznövénykertész, a Megyeri kertészet tulajdonosa a Világgazdaságnak.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a #PlantHealth4Life kampányban hívja fel a lakosság és a gazdálkodók figyelmét a növények egészségének megőrzésére. 21 országgal együtt Magyarország is részt vesz a kampányban. A karantén károsítók ellen a hatóságok növényegészségügyi bizonyítvánnyal és növényútlevél kiállításával próbálnak védekezni. Növényútlevelet a növényvédelmi hatóság felügyelete alatt a felhatalmazott vállalkozók állíthatnak ki. Ezek olyan hatósági címkék, amely jogszabályokban meghatározott növények Európai Unióban belüli szállításához szükségesek és igazolják a növény meghatározott károsítóktól való mentességét. Az EU-n kívülről érkező növényekhez növényegészségügyi bizonyítvány kell,az unión belül szállítandó növényekhez növényútlevél szükséges.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha egy növény nem megbízható vagy bizonyos károsító vonatkozásában kockázatos helyről származik – például Olaszországból a leander vagy az olajfa, amelyeknél jelen lehet a Xylella fastidiosa baktérium –, akkor ha behoznánk ezeket a növényeket, rendkívül nagy károkat okozhatnak. Nemcsak a hazai növény- és állatvilágot fenyegeti, hanem az egészséges élelmiszer-előállítást is

– magyarázta Megyeri Szabolcs. Az ültetésre szánt növények online értékesítése is kizárólag növényútlevéllel megengedett. Magyarországon a Nébih egyik alapfeladatai közé tartozik a növényegészségügyi hatósági és monitoringrendszer működtetése. Figyelmet fordít arra, hogy károsítóktól mentes és megfelelő minőségű szaporítóanyagok legyenek elérhetőek mind a gazdálkodók, mind a lakosság számára. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 16. 16:32