Itt a csúf igazság: ezért sárgul a muskátlid levele a kertben, mutatjuk

Itt a csúf igazság: ezért sárgul a muskátlid levele a kertben, mutatjuk

agrarszektor.hu
A hazai, de a nemzetközi házikertek egyik legkedveltebb virágzó növénye a muskátli. Rengeteg színben, változatban ékesítheti kertjeinket, balkonládáinkat. A gondozása viszonylag egyszerű, de nagyon könnyen el is ronthatjuk. Íme 10 ok, amiért elsárgulhatnak a muskátli levelei.

A muskátli esetében elég gyakori a sárga, elszíneződött levél esete. Annak érdekében, hogy újra zöldben pompázzanak növényeink, fontos tudnunk mi áll a hátterében, ezért a Balcony Garden Web összeszedte azokat a okokat, amelyek a levelek sárgulásához vezethetnek:

1. Túlöntözés

Ha a muskátli levelei sárgulni kezdenek, az első számú és legfőbb ok általában a túlöntözés miatt van. A növény nem kedveli a túlöntözést, szárazabb körülmények között érzi jól magát, mindössze akkor kell öntözni, amikor a talaj felső rétege már száraz.

2. Alul öntözés

Attól függetlenül, hogy a muskátli alapjában véve inkább szárazságkedvelő mint vízigényes, a hosszú ideig tartó szárazságot stresszként kezeli. Ennek hatására elsárgulhatnak, elszáradhatnak a levelei.

3.  Napfény hiánya

A növénynek legalább napi 5-6 óra közvetlen, vagy valamivel több részleges napfényre van szüksége ahhoz, hogy megfelelően tudjon fejlődni. Ha nem kap elég napfényt a levelei szintén sárgulni kezdhetnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Nem megfelelő tápanyag-utánpótlás

A trágyázással kapcsolatos megfelelő ismeretek hiánya miatt hajlamosak vagyunk túl, vagy alul trágyázni a muskátlikat. Túltrágyázás esetén a növény gyökerei megéghetnek, ellenkező esetben pedig nem jutnak elég tápanyaghoz. A megfelelő tápanyag-utánpótlás érdekében érdemes 2 havonta erre alkalmas folyékony műtrágyát alkalmazni, a csomagoláson feltüntetett módon.

5. Nem megfelelő hőmérséklet

A muskátli meleg időjárásban fejlődik, így ha hűvösebb az idő, levelei elsárgulhatnak, mert ilyenkor a növény nyugalmi fázisba lép. Amint a hőmérséklet emelkedni kezd, a növény elhullajtja sárga leveleit és újra kizöldül. A muskátli kiteleltethető, de a hosszabb ideig tartó 2 Celsius fok alatti hőmérsékletet már nem tudja elviselni.

6.  Kártevők és betegségek megjelenése

Sajnos a különböző kártevők, például levéltetvek, atkák és a gombás fertőzések is okozhatják a levelek sárgulását. Ennek megelőzése érdekében gondosan, rendszeresen ellenőrizzük a növényt, hogy nincs-e rajta kártevő vagy betegségfertőzés. Amennyiben kártevőkkel vagy kórokozókkal találkozunk, a megfelelő módon védekezzünk ellenük

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Nem megfelelő termesztőközeg

Kerüljük a tömör, vagy tömörödésre alkalmas talajok használatát. Lazább szerkezetű talajban a muskátli gyökerei megfelelően tudnak fejlődni. Érdemes a talajhoz perlitet, kókuszrostot vagy homokot keverni, így hozzájárulhatunk a gyökerek megfelelő fejlődéséhez.

8. Öntözővíz minősége

A csapvízben számos ásványi anyag megtalálható, amelyek nem biztos, hogy jót tesznek a muskátliknak. Ezek idővel felhalmozódhatnak a talajban, megakadályozva a gyökerek tápanyagfelvételét, ami sápadt lombozatot eredményezhet. Mindig jó, ha a csapvizet egy éjszakán át egy vödörben tartjuk, és másnap reggel használjuk. Az esővízzel történő öntözés is kiváló lehet a növény számára. 

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Túlgyökeresedés

Érdemes 4-5 évente átültetni a növényt, mert a gyökerek képesek szorosan összefonódni a termesztőberendezésben, így a muskátli saját magát gátolja a tápanyagfelvételben. Ha az ültetőberendezés tetején vagy a vízelvezető lyukakban gyökereket észlelünk, akkor eljött az ideje az átültetésnek. Átültetés során válasszunk az előzőnél két mérettel nagyobb cserepet és használjunk friss, új termesztőközeget.

10. Természetes öregedés

A  növények természetes öregedési folyamat hatására is sárgulni kezdenek, nincs ez másképp a muskátli esetében sem. Ez főként az alsóbb, idősebb leveleket érinti. Ha ilyet tapasztalunk, távolítsuk el ezeket a leveleket, hogy elősegítsük a fiatal, zöld levelek növekedését.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?