2024. augusztus 18. vasárnap Ilona
Ilyen könnyű a levéltetvek elleni védekezés a kertben: ez tényleg működik

Ilyen könnyű a levéltetvek elleni védekezés a kertben: ez tényleg működik

agrarszektor.hu
Néha a legapróbb kártevők okozzák a legnagyobb fejtörést otthonunkban, ilyenek például a levéltetvek is. A világon mindenhol előfordulnak, a leggyakoribbak azonban a mérsékelt övben és a trópusokon. Magyarországon több mint hetven fajuk károsítja a lombos-, illetve tűleveleket. Ezek az apró zöld poloskák rengeteg növénybetegséget terjesztenek, így például vírusokat is. Kedvelt helyük minden házi kertnek, de telhetetlen nedvszívó hajlamukkal a városba is jelen vannak. De vajon hogyan védekezhetünk ellenük? Ennek járt utána a HelloVidék.

A levéltetvek ősszel párzanak, tavasszal és nyáron a nőstények szűznemzéssel, párzás nélkül is szaporodnak. A nyári családalapító anyák (meg nem termékenyített nőstények) egy-egy nap legfeljebb 20 petét raknak általában fásszárú növények rügyeire, kérgük repedéseibe. A nyár kezdetén megjelenő szárnyas alakok többnyire lágyszárú növényekre vándorolnak. Az ősszel kialakuló ivaros alakok visszarepülnek a fő tápnövényre, párosodnak és lerakják petéiket. Szerencsére rengeteg módszer van már arra, hogy megszabaduljunk a levéltetvektől a kertünkben, amelyek közül sok nem tartalmaz olyan káros növényvédő szereket, amelyek károsíthatják kert ökoszisztémáját. Lássuk őket!

EZ IS ÉRDEKELHET

Fújjuk le őket

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megszabaduljunk a levéltetvektől, ha egyszerűen lepermetezzük a növényeket egy tömlővel - tanácsolja Annette Hird, az Easy Urban Gardens kertészeti szakértője és kertésze. Egy szórófejes flakonba öntsünk fél liter vizet, adjunk hozzá két evőkanál cukrot és ugyanennyi ecetet és szódabikarbónát. Alaposan rázzuk össze, majd fújjuk le vele a kártevőket. Ez a megoldás nemcsak, hogy környezetbarát, de hűvös folyadékot is a növényeknek.

Metszés

Ha nagyon fertőzött területről van szó, akkor a legegyszerűbb a terület metszése a levéltetvek kezelésében. Ha még sikerült idejében lefülelni a levéltetveket, akkor elég lemetszeni a fertőzött ágakat - mondja Ngan Nguyen Rawlings, PhD, a ScottsMiracle-Gro szakértője.

Telepítsünk növényeket

A növénytársítás remek módja lehetne a védekezésnek, erre választás lehet a körömvirág, a büdöske, a menta, a fokhagyma, amelyek mind-mind olyan erős illatanyagokat bocsátanak ki, melyek elűzik a levéltetveket.

Csalán

Végül de nem utolsó sorban a csalán is remek növényvédő. Ahhoz, hogy felvegyük a harcot ez esetben a levéltetvekkel elsősorban apróra kell vágnunk a csalánt, majd helyezzük egy műanyag edénybe, vízzel. Hagyjuk ázni 12 órán át, majd ezután szűrjük ki a levét, és töltsük egy permetező flakonban. Ezután fújjuk a fertőzött növényekre, hogy megszabadulj a levéltetvektől.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olajspray

Egy másik természetes módszer a levéltetvek elleni harcnak a saját az olajspray lehet. Ehhez elsősorban egy negyedrész mosogatószer kell, növényi olajjal, úgy, (például repce vagy napraforgó). Ha mindez megvan, akkor keverjük össze az oldatot egy palackban, és rázzuk fel, és máris mehet a permetezés. Az olaj megfojtja a levéltetveket, a mosogatószer pedig segít, hogy az olaj hozzáragadjon. A lényeg, hogy ügyeljünk arra, hogy ne legyenek bogarak a közelben, mivel ők is elpusztulhatnak. Arról nem is beszélve, hogy a katicabogár az egyik legjobb védekezés a levéltetvek ellen. A katicabogár az egyik leggyakoribb és legfontosabb rovar, amely hatékonyan pusztítja a levéltetveket. Nagyon fontos szerepet töltenek be a levéltetvek pusztításában a zengőlegyek is még. A kifejlett példányok viráglátogatók (így alternatív beporzó szervezetekként is funkcionálnak), míg a lárváik aktív levéltetű pusztítók

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?