Sokan termesztenek otthon paradicsomot, de ezt elrontják: itt hibáznak

Sokan termesztenek otthon paradicsomot, de ezt elrontják: itt hibáznak

agrarszektor.hu
A sokak álltal kedvelt paradicsom termesztése napjainkban szinte minden háztartásban jelen van. Legyen szó balkonládás termelésről, vagy szabadföldbe vetett növényről, mindkét esetben figyelni kell a zöldség egészségére és a helyes termesztéstechnológiára. A paradicsomnak számos kór- és károkozója létezik, így folyamatos törődést igényel, emellett a megfelelő gyümölcsérlelés érdekében is tehetünk néhány intézkedést.

Sokak kertjében megtalálható növény a paradicsom, amelynek ma már számos fajtáját otthoni körülmények között is tökéletesen megtermelhetjük. A Balcony Garden Web összeszedett pár tippet, melyek betartásával garantáltan örülhetünk a betakarítás idején.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Metszés, kacsolás

Amikor a paradicsomnövények növekednek, megfigyelhető, hogy a nagyobb ágak a főszárhoz csatlakozó kis szárakból hajtanak ki. Ezekről köztudott, hogy sok tápanyagot vonnak el a növénytől. Csak le kell csípni vagy metszeni őket, hogy a növény az összes energiáját a lédús gyümölcs fejlesztésére fordítsa!

2. Mélyre ültetés

Ha mélyre ültetjük a paradicsomot, akkor kisebb az esélye annak, hogy a növény elfeküdjön, elboruljon. A paradicsomnövény kétharmadát érdemes földbe ültetni, így a szárrészből is úgynevezett járulékos gyökereket fejleszt a növény, mely szintén segítséget nyújt a támasztásban.

3. Szabaduljunk meg a sérült, elhalt levelektől

Az elhalt és sérült leveleket minden esetben távolítsuk el a növényről, mert ezek feleslegesen vonnak el energiát és a kórokozóknak is kedvezhetnek. A paradicsomnövény szemügyre vételével rengeteg problémát ki lehet szűrni, például:

  • A felfelé göndörödő levelek túl sok fényt és nem megfelelő öntözést jeleznek.
  • A lefelé göndörödő lombozat túlöntözésre és magas páratartalomnak való kitettségre utal.
  • A sárga foltok a bakteriális fertőzés jeleit mutatják.
  • A fehér foltok lisztharmat jelenlétét jelezhetik.
  • A kis sárga vagy fehér pöttyök és a pókhálósodás a pókhálós atkák jele.
EZ IS ÉRDEKELHET

4. Egyenletes napfény biztosítása

A paradicsom számára a hat óra közvetlen napfény elengedhetetlen, de a legjobban hét-nyolc órányi napfényben fejlődik. A cserépben történő termesztés esetén a növényt érdemes forgatni. Egyszerűen 2-3 naponta forgassuk meg, hogy minden része megfelelő napfényt kapjon.

5. Mulcsozás

Mindössze annyit kell tenni, hogy a paradicsom talajának felszínét betakarjuk mulccsal. Ez segít megtartani a nedvességet és hatékony a gyomok elleni védekezésben is.

6. Talajösszetétel

A paradicsom esetében is fontos a megfelelő tápanyagmennyiség. A boltokban vásárolhatunk erre a célra előre kikevert földeket, de otthon saját magunk is elkészíthetjük ezeket. Érdemes vizsgálatot végezni a talaj állapotáról, hogy megtudjuk milyen tápanyagokat kell pótolni.

7. Megfelelő szellőzés biztosítása

A légmozgás jót tesz az erősebb szárak kialakulásának. Mindig győződjünk meg arról, hogy megfelelő távolságra vannak-e egymástól a növények és szükség esetén végezzünk ritkítást.  

EZ IS ÉRDEKELHET

8. Ültessünk megfelelő időszakban

A paradicsom nyári szezonban termesztett zöldség, amelyet általában egynyári növényként termesztenek. Ha beltérben vetjük a magokat, akkor március és június között kell elkezdeni a termesztést. A paradicsomot akkor ültessük ki a szabadba, ha a fagyveszély elmúlt, és a talaj hőmérséklete 15 fok felett van.

9. Öntözzünk megfelelően

 

Fontos a megfelelő öntözés, főleg a gyümölcsök érési idejében.Öntözzük a növényt a tövénél, kerülve a víz fröccsenését a levelekre, mert ez betegségekhez vezethet. Ha a gyümölcs már érni kezd, érdemes az öntözés intenzitásából visszavenni, mert így a növény koncentrálni fogja a cukrokat és így jobb ízű lesz az érett gyümölcs.

10. Figyeljünk a kártevőkre

A levélaknázók olyan apró legyek, amelyek a levelek aljára rakják petéiket. Miután kikeltek, a lárvák a levél belsejébe fúródnak, és táplálkozásuk során kanyargós alagutakat hoznak létre, ami akadályozza a paradicsom fotoszintetizáló képességét, ami a levelek sárgulásához és elszáradásához vezethet. A fehér-legyek viszont szárnyas rovarok, amelyek kiszívják a nedvet a levelekből. 

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?