Sokak kertjében megtalálható növény a paradicsom, amelynek ma már számos fajtáját otthoni körülmények között is tökéletesen megtermelhetjük. A Balcony Garden Web összeszedett pár tippet, melyek betartásával garantáltan örülhetünk a betakarítás idején.
1. Metszés, kacsolás
Amikor a paradicsomnövények növekednek, megfigyelhető, hogy a nagyobb ágak a főszárhoz csatlakozó kis szárakból hajtanak ki. Ezekről köztudott, hogy sok tápanyagot vonnak el a növénytől. Csak le kell csípni vagy metszeni őket, hogy a növény az összes energiáját a lédús gyümölcs fejlesztésére fordítsa!
2. Mélyre ültetés
Ha mélyre ültetjük a paradicsomot, akkor kisebb az esélye annak, hogy a növény elfeküdjön, elboruljon. A paradicsomnövény kétharmadát érdemes földbe ültetni, így a szárrészből is úgynevezett járulékos gyökereket fejleszt a növény, mely szintén segítséget nyújt a támasztásban.
3. Szabaduljunk meg a sérült, elhalt levelektől
Az elhalt és sérült leveleket minden esetben távolítsuk el a növényről, mert ezek feleslegesen vonnak el energiát és a kórokozóknak is kedvezhetnek. A paradicsomnövény szemügyre vételével rengeteg problémát ki lehet szűrni, például:
- A felfelé göndörödő levelek túl sok fényt és nem megfelelő öntözést jeleznek.
- A lefelé göndörödő lombozat túlöntözésre és magas páratartalomnak való kitettségre utal.
- A sárga foltok a bakteriális fertőzés jeleit mutatják.
- A fehér foltok lisztharmat jelenlétét jelezhetik.
- A kis sárga vagy fehér pöttyök és a pókhálósodás a pókhálós atkák jele.
4. Egyenletes napfény biztosítása
A paradicsom számára a hat óra közvetlen napfény elengedhetetlen, de a legjobban hét-nyolc órányi napfényben fejlődik. A cserépben történő termesztés esetén a növényt érdemes forgatni. Egyszerűen 2-3 naponta forgassuk meg, hogy minden része megfelelő napfényt kapjon.
5. Mulcsozás
Mindössze annyit kell tenni, hogy a paradicsom talajának felszínét betakarjuk mulccsal. Ez segít megtartani a nedvességet és hatékony a gyomok elleni védekezésben is.
6. Talajösszetétel
A paradicsom esetében is fontos a megfelelő tápanyagmennyiség. A boltokban vásárolhatunk erre a célra előre kikevert földeket, de otthon saját magunk is elkészíthetjük ezeket. Érdemes vizsgálatot végezni a talaj állapotáról, hogy megtudjuk milyen tápanyagokat kell pótolni.
7. Megfelelő szellőzés biztosítása
A légmozgás jót tesz az erősebb szárak kialakulásának. Mindig győződjünk meg arról, hogy megfelelő távolságra vannak-e egymástól a növények és szükség esetén végezzünk ritkítást.
8. Ültessünk megfelelő időszakban
A paradicsom nyári szezonban termesztett zöldség, amelyet általában egynyári növényként termesztenek. Ha beltérben vetjük a magokat, akkor március és június között kell elkezdeni a termesztést. A paradicsomot akkor ültessük ki a szabadba, ha a fagyveszély elmúlt, és a talaj hőmérséklete 15 fok felett van.
9. Öntözzünk megfelelően
Fontos a megfelelő öntözés, főleg a gyümölcsök érési idejében.Öntözzük a növényt a tövénél, kerülve a víz fröccsenését a levelekre, mert ez betegségekhez vezethet. Ha a gyümölcs már érni kezd, érdemes az öntözés intenzitásából visszavenni, mert így a növény koncentrálni fogja a cukrokat és így jobb ízű lesz az érett gyümölcs.
10. Figyeljünk a kártevőkre
A levélaknázók olyan apró legyek, amelyek a levelek aljára rakják petéiket. Miután kikeltek, a lárvák a levél belsejébe fúródnak, és táplálkozásuk során kanyargós alagutakat hoznak létre, ami akadályozza a paradicsom fotoszintetizáló képességét, ami a levelek sárgulásához és elszáradásához vezethet. A fehér-legyek viszont szárnyas rovarok, amelyek kiszívják a nedvet a levelekből.