Szereted a lecsót? Így juthatsz hozzá olcsón a paradicsomhoz, paprikához

Szereted a lecsót? Így juthatsz hozzá olcsón a paradicsomhoz, paprikához

agrarszektor.hu
A nagy szárazság ellenére is vannak zöldségek, amelyek idén jó termést hoztak. A paradicsom jól, míg a paprika nehezen viselte a meleget, ennek ellenére sokan raknak el télire is lecsót. A kérdés már csak az, lesz-e még olcsóbb a paprika és a paradicsom, érdemes még kivári? Mindenesetre Kecskeméttől néhány kilométerre, Borbáson található egy 200 hektáros gazdaság, ahol tavasztól őszig bárki jöhet és saját maga szedheti le a friss zöldségeket, gyümölcsöket. 

Magyarországon 2010 és 2023 között az egy hektárra vetített hozam a paradicsom esetében több mint a kétszeresére, a paprika esetében négyötödével nőtt

- nyilatkozta pár napja Nagy István agrárminiszter. De a gazdák többet takarítottak be sárgarépából, vöröshagymából, zöldborsóból és csemegekukoricából is. Ahogy az agrárminiszter közölte: a paradicsom volumene 2010 és 2023 között a hozamnövekedésnek köszönhetően közel egyharmadával emelkedett: 177 ezer tonna fölé. A vöröshagyma termelés, amely 42,4 százalékos növekedéssel meghaladta az 58 ezer tonnát - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy korábban az Agrárszektor megírta, Magyarországon több mint 3000 hektáron folyik hajtatott termesztés, ebből 240-250 hektár üvegház és 700 hektár fűtött blokkfólia.

a paprikaféléket 1100 hektáron termesztünk hajtatásban, étkezési paradicsomot pedig körülbelül 320 hektáron. A teljes magyar szabadföldi paradicsomtermelő terület mérete mindent összevéve 2023-ban 1465 hektár volt, de ebben már az évi 80-110 ezer tonna termést adó ipari paradicsom 1350 hektáros területe is benne van. A szabadföldi paprika területe 1000 hektár alatti, de ebből kevesebb, mint 200 hektár a fehér, 300 hektár a paradicsom alakú és körülbelül ugyanennyi a kápia fajtakörhöz tartozó terület (ezekben az adatokban a fűszerpaprika nem szerepel).

A FruitVeB közlése szerint a frisspiac minőségi elvárásainak, tehát a kiskereskedelmi láncok feltételeinek hajtatott növényeink mindegyike képes megfelelni. A termőterület stagnál, vagy kismértékben csökken, de az árualap stabil, illetve évről-évre emelkedik a fajlagos hozamok növekedésének köszönhetően. Az éves mennyiségek hajtatott paradicsomnál 150-160 ezer tonna, a kígyóuborkánál 20-22 ezer tonna, a hajtatott paprikafékénél pedig 135-145 ezer tonna körül alakulnak. Kiemelték, a paradicsomnál jelentős exportnövekedés figyelhető meg, itt csaknem egyharmadával nőtt az utóbbi 5 évben a termelési érték, az export 2023-ban meghaladta a 20 százalékot. Legfőbb célországaink Szlovákia és Csehország, de Romániába és Németországba is jelentős mennyiségeket szállítunk.

Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően már nagy különbség nincs a külföldi és a hazai termesztés technológiai színvonala között. Minőségben eddig is jól álltunk, de az elmúlt pár évben mennyiségben, árualapban is felzárkóztunk a versenytársakhoz, komoly lemaradásunk semmiképp sincs. A közép-kelet európai régióban vezetőnek számítunk, mind a megvalósult fejlesztések számát tekintve, mind a meglévő, modern növényházi termőterületben

- hangsúlyozták az Agrárszektornak.

Ennyiért lehet augusztus végén hozzájutni a friss összetevőkhöz

A hazai zöldségesekben kapható már a befőző paradicsom is, de sokan inkább csak pótolni viszik, ugyanis jó lett a kertekben az idei termés. Ha ugyanis folyamatosan locsolják, akkor idén bőséges paradicsom teremhet. Háztájiból, jellemzően online hirdetésekkel 500 Ft/kg-os áron kínálják. Ahogy egy zalai őstermelő a HelloVidéknek elmondta: a paprika esetében már kevésbé jó a termés, ugyanis nagyon meleg van rá és a szárazság miatt tönkremegy. A lecsónak való paprika kilónkénti ára 500-700 forint között mozog. Emellett a hagymatermés nem rossz, de a legtöbb az külföldről behozott, az ára pedig 350 forint körül mozog.

Már Szedd magadban is, mi magunk is bespájzolhatunk

Kecskeméttől néhány kilométerre, Borbáson található a 200 hektáros gazdaság, ahol tavasztól őszig bárki jöhet és saját maga szedheti le a friss zöldségeket, gyümölcsöket. A Te szedd magad! akció egy különleges formája valósult meg itt, a Bács-Zöldért Zrt. jóvoltából. A cég ugyanis mindenkinek felajánlja, hogy ha maga szedi le, bőven a piaci ár alatt tudja beszerezni a hét bármely napján a friss zöldségeket, gyümölcsöket - írja a HelloVidék.

Van egy nagyon érdekes zöldségvonalunk, savszegény paradicsomot termesztünk, 35 fajtát. Van csokoládé színű és ízű, ami kuriózum, vannak citrom- és narancssárgák, van még málnaszínű is Különböző alakúak, koktéltól a hatalmas ökörszívig. Ezért nagyon nagy távolságból eljönnek, egy szűk kör, aki már ismeri, Bécsből is. Van egy jelentős paprikablokkunk, ahol különböző színű kaliforniai paprikákat, blocky típusút, tv paprikákat és kápiát termesztünk. Ezen kívül van chili, habanero, jalapeno paprika is szedhető. Aki hozzánk jön, egyszerre 8-10-féle terméket tud begyűjteni, sokszor bolyonganak az ültetvényen, nem is tudják, hogy osszák be az idejüket.

- tette hozzá a vezérigazgató.

Miért érdemes télire eltenni a lecsót?

Nem kérdés, a házi lecsó sokkal egészségesebb és ízletesebb, mint a boltban kapható konzerv változatok. Nem beszélve az árakról, hiszen a legsnasszabb üveges lecsót sem kapjuk meg a hipermarketekben 700 Ft alatt, és akkor nem beszéltünk még arról, hogy a minőségibb, tartósítószer- és adalékmentes változatok akár 1500-2000 Ft-ot is elkérhetnek. Saját készítésű lecsónkban nincs tartósítószer, mesterséges adalékanyag, és pontosan olyan fűszerezést adhatunk neki, ami leginkább ízlésünknek megfelel. Ezen kívül gazdaságos is, hiszen a nyár végén, amikor a paprika és a paradicsom szezonja van, olcsón beszerezhetjük az alapanyagokat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?