Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.27. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.08.27. kedd

agrarszektor.hu
A fátyolfelhőzet, illetve a helyenként erőteljessé váló gomolyfelhő-képződés mellett legalább többórás napsütés várható - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.08.27.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.08.27.) napon.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.08.27.) napon.

2024.08.27. kedd: A fátyolfelhőzet, illetve a helyenként erőteljessé váló gomolyfelhő-képződés mellett legalább többórás napsütés várható. Az éjszakai csapadékgócok a délelőtti órákban lecsengnek, majd főként a késő délutáni, kora esti óráktól - legkisebb eséllyel nyugaton - alakulnak ki ismét záporok, zivatarok. Az északias szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, illetve zivatarok környezetében is megerősödhet a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között alakul.
Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Front nincs, az ország nagy részén marad a kánikula, ami tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg.

A következő napon várható időjárás

2024.08.28 szerda: Napos idő várható helyenként gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél sokfelé megélénkül. A hőmérséklet délután 30, 35 fok között valószínű.

Friss híreink:

Egyre többen mondanak le a sertéshúsról Európában: mi történik itt?

Évek óta nehéz helyzetben van a hazai és az uniós sertéshúságazat, amelyet a növekvő beszerzési árak, a csökkenő fogyasztás, az átalakuló fogyasztói szokások, és úgy általában az ágazat társadalmi megítélésének változása is sújt. Erről Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) elnöke beszélt az Agrárszektornak, aki idén is részt fog venni a siófoki Portfolio Agrárszektor Konferencián. A szakember kérdésünkre elmondta, hogy ott mindenképpen szó lesz az EU és a harmadik országok közötti kereskedelmi megállapodásokról, és azok várható hatásairól, az afrikai sertéspestis kérdéséről és arról, hogyan lehetne javítani az ágazat szereplőinek helyzetét mind hazai, mind uniós szinten.

Már nem bizakodnak a gazdák: sokan lemondhatnak erről a növényről is?

2024-ben is erős maradt a magyar gazdák bizalma a napraforgóban, így a kultúra vetésterülete az előző évhez képest minimálisan, alig 2 százalékkal csökkent csak. Magyarországon a harmadik legfontosabb szántóföldi növény a napraforgó, amely az egyik legjobban képes alkalmazkodni a klímaváltozás hatására szélsőségessé váló csapadékviszonyokhoz. Az idei, ugyancsak rendkívülinek mondható aszály után azonban óvatosabbak lettek a hazai termelők a becsléseiket illetően, többen jelezték, hogy megpróbálnak majd változtatni a vetésszerkezetükön, hogy a nyári forró, száraz időszakoknak kevésbé kitett kultúrákkal helyettesítsék a napraforgót.

Kiderült az igazság a méhekről: nem úgy van, ahogy rengetegen hiszik

Egy 2016-os IPBES jelentés alapján az emberek által fogyasztott termékek 1/3 részéhez közük van a beporzó-fajoknak. A világ élelmének 90 százalékát képező 100 terményből 70-nél játszik szerepet a méhek és más rovarok, állatok beporzása. Becslések szerint a rovarbeporzás gazdasági értéke a világon megközelítőleg évi 235-577 milliárd dollár. A vezető gabonafélék 75 százaléka, a vadnövények közel 90 százaléka igényli a beporzást.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Majdnem 10 ezer magyar autóson kattant a bilincs: kevesen tudják, de ez ma már bűncselekmény

2024 első hét hónapjában már 1910 olyan sofőrrel szemben intézkedtek a rendőrök, aki eltiltás hatálya alatt vezetett. 2021. májusában lépett életbe a Büntetőtörvénykönyv azon módosítása, amely jócskán szigorította az eltiltás hatálya alatti járművezetés szankcióját - ma már konkrétan bűncselekménynek számít. Az ORFK-tól megtudtuk azt is, hogy 2024. I. félévében 5816 fővel szemben alkalmaztak a szabálysértési hatóságok járművezetéstől való eltiltás intézkedést, tavaly egész évben összesen volt 9700 jogsielvétel.

Állatbarát vendéglátóhelyek

Kávézókban, éttermekben is egyre gyakrabban találkozhatunk már házi kedvencekkel Magyarországon. A vendéglátóhelyek egyre inkább felismerik, hogy az állatbarát hozzáállás milyen előnyökkel járhat. Beszélgettünk olyan vidéki vendéglátósokkal, akik már évek óta fogadják a négylábú vendégeket, és megtudtuk, hogy milyen tapasztalatokat szereztek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?