Tuti tippek kerttulajdonosoknak: így lehet garantáltan bőséges a termés

Tuti tippek kerttulajdonosoknak: így lehet garantáltan bőséges a termés

agrarszektor.hu
Eljött az idő, hogy kicsit körbe nézzünk a kiskertünkben, mi újság a gyümölcsfákkal és a leérett bogyósokkal! Időben kell ugyanis gondoskodnunk arról, hogy jövőre is bőséges termést hozzanak. Kósa Dániel kertészmérnök megosztotta a HelloVidékkel a legfontosabb tennivalókat.

Augusztus végén már jórészt leteremtek a gyümölcsfák, csak az őszi fajták, köztük például az almatermésűek várják a szüretet. Azok a fák, amelyeken még rajta van a termés, ott a legfontosabb ebben a szárazságban, a folyamatos öntözés, de a többi növényről se felejtkezzünk meg - közölte a lappal Kósa Dániel kertészmérnök.

Az első és legfontosabb tudnivaló, amivel minden hobbikertésznek jó tisztában lennie, hogy ebben az időszakban már ne végezzünk zöldmetszést, csak hajtásválogatást! Ebben az időszakban zöld metszést végezni már azért nem célszerű, mert ilyenkor a rügyek megfakadnak, de nem hajtanak, és így tavaszra elvesztegetjük az értékes és jó állású rügyeket. Augusztus végén tehát inkább a vízhajtások, elszáradt növényi részek levágását végezzük el. A metszlapok, ha elérik a 100ft-osnál nagyobb méretet, akkor használjunk sebkezelőt, amellyel lezárjuk a sebet, meggátolva a fertőzések bejutását.

- tanácsolta a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

Folyamatosan figyeljük a növény állapotát is, és szükség szerint permetezést iktassunk be. Ilyenkor ügyeljünk a gombás, valamint a rovarok jelenlétére, és kezeljük megfelelő szerekkel. A szereken lévő munkavédelmi, valamint keverési előírásokat maradéktalanul tartsuk be.

A lemetszet növényi részekből keletkezett hulladékból darálékot készíthetünk, amelyet vagy komposztba, vagy közvetlen mulcsként a növény tövére szórhatunk.

- mondta el Kósa Dániel, aki még hozzátette:

Azok a növények, amelyek őszi érésűek, valószínűleg (mint idén szinte minden termény) bő egy hónappal előbb szüretelhetőek. Náluk fokozottan kell figyelnünk az elegendő mennyiségű öntözésre és a vegyszeres kezelésekre, ugyanis az ÉEVI, azaz az élelmezésügyi várakozási időre. Ezt minden szernél más és más, így ezt kalkuláljuk bele, és a szüret várható dátumához igazítsuk!

EZ IS ÉRDEKELHET

Milyen teendők várnak ránk bogyós gyümölcsösben?

A bogyós gyümölcsök - mint például a málna, szeder, ribizli és köszméte - a nyár végére befejezik a termésüket, és ilyenkor különös figyelmet igényelnek a kertésztől. Ahhoz, hogy a következő évben is bőséges és egészséges termést hozzanak, fontos néhány alapvető teendőt elvégezni a bokrokkal.

Az augusztus vége ideális időpont a letermett vesszők visszametszésére

A málna és szeder esetében vágjuk vissza a kétéves vesszőket, amelyek már termettek. Ezek helyett a fiatalabb, egyéves hajtások biztosítják majd a következő évi termést. Ribizli és köszméte bokrok esetében távolítsuk el a beteg, száraz vagy túl sűrű hajtásokat, hogy a növény szellősebb legyen. Ez segít megelőzni a gombás betegségeket és javítja a következő évi terméshozamot.

Talajtakarást és trágyázás

A bokrok környékén érdemes eltávolítani a lehullott leveleket és gyomokat, majd friss talajtakaróval vagy komposzttal befedni a talajt. Ez megőrzi a talaj nedvességtartalmát, és hozzájárul a talaj szerkezetének javításához. Emellett a tápanyag-utánpótlás is fontos, ezért javasolt szerves trágyát vagy speciális, bogyós növényekhez való műtrágyát alkalmazni. Ügyeljünk arra, hogy a trágyázás ne legyen túlzott, mert az a hajtások túlzott növekedését eredményezheti a termés rovására.

EZ IS ÉRDEKELHET

Betegségek és kártevők elleni védekezés

Az elhalt részek eltávolításával megelőzhetjük a betegségek terjedését, de nem árt figyelni a kártevőkre is. A nyár végén gyakran támadnak a levéltetvek, a pók atkák vagy más kártevők. Ha szükséges, használjunk környezetbarát rovarölő szereket, de mindig ügyeljünk a helyes adagolásra és alkalmazási módra.

Öntözés

Bár az augusztusi meleg napok végén a bogyós bokrok vízigénye is csökken, az öntözésről sem szabad megfeledkezni. A fiatal hajtásoknak és a jövő évi rügyeknek még szükségük van megfelelő nedvességre. Az esti órákban történő, mérsékelt öntözés a legmegfelelőbb, mivel a túlzott vízmennyiség gyökérrothadást okozhat.

Támrendszer és felfuttatás

Ha szükséges, javítsuk ki vagy erősítsük meg a bogyós bokrok támrendszerét. A málna és a szeder esetében fontos, hogy a fiatal hajtások ne feküdjenek a földre, hanem támrendszerre felfuttatva, rendezett sorokban fejlődjenek. Ez megkönnyíti a növények kezelését, és megelőzi a betegségek kialakulását is.

Már gondolnunk kell a télre is

A bogyós bokrok tövét érdemes mulccsal befedni, amely védi a gyökereket a téli fagyoktól. A fiatal bokrokat érdemes szélvédett helyre telepíteni, vagy ha szükséges, takaróanyaggal védeni a hidegtől.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?