Itt a bejelentés: ez megérzi a műtrágya-piac

Itt a bejelentés: ez megérzi a műtrágya-piac

agrarszektor.hu
Az állami tulajdonban lévő QatarEnergy a jelenlegi 6 millió tonnáról több mint 12,4 millió tonnára fogja növelni a karbamidtermelését - közölte a cég vezérigazgatója egy vasárnapi sajtótájékoztatón. A cégvezető nem tett említést határidőről, tehát nem világos, hogy a kibocsátás-növekedés mikorra valósulna meg – számol be a Reuters.

Saad Al-Kaabi, aki egyben Katar energiaügyekért felelős államminisztere is, elmondta, hogy a műtrágyák kulcsfontosságú összetevőjének számító karbamid négy új gyártósorának megépítése 106 százalékkal növeli majd a termelést. Elmondta, hogy az első gyártósor működése 2030 előtt megkezdődik. Kijelentette:

Ha megnézzük a karbamid piacát a jövőben, látható, hogy az emberiség mai növekedésével, a következő 20-30 évben hozzánk csatlakozó 1,5-2 milliárd emberrel az élelmiszertermeléshez szükséges karbamidigény exponenciálisan fog növekedni.

Azt is elmondta, hogy az északi mező gázkitermelésének bővítését célzó projekt építése az ütemterv szerint halad. A hatalmas bővítés a QatarEnergy teljes cseppfolyósított földgáz (LNG) termelését a jelenlegi szinthez képest 85%-kal fogja növelni. Az északi mező a világ legnagyobb földgázmezőjének része, amelyet Katar megoszt Iránnal, amely Déli Parsnak nevezi. Kaabi bejelentette továbbá egy harmadik új naperőmű építését is Katar keleti Dukhan régiójában, hogy 2030-ig több mint kétszeresére, 4000 megawattra növelje Katar teljes napenergia-termelését.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 1. 14:02