Vetés szeptemberben: itt a lista, ezeket a zöldségeket most is ültetheted

Vetés szeptemberben: itt a lista, ezeket a zöldségeket most is ültetheted

agrarszektor.hu
A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk, kihasználjuk az egyébként alapesetben üres talajt, és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején. Hazánkban számos növény vethető vagy ültethető szeptemberben, köztük olyan egynyári, szívós növények, mint a cserepes körömvirág amely néhány héttel korábban virágozik majd, mint a tavaszi vetésű társaik. A zöldségek tekintetében az olyan növényeket, mint a fokhagyma és a lóbab, már most el lehet ültetni, hogy a következő tavasszal, illetve is nyáron korábban lehessen betakarítani.

Bár az időjárás napjainkban még mindig túlnyomóan melegnek mondható és az előrejelzések alapján a szeptemberi hónap is különösen meleg lesz, ennek ellenére vannak olyan zöldségek és virágos növények, amelyeket ebben a hónapban már, vagy még érdemes vetni - írja a GardenersWorld. Mutatjuk, melyek ezek.

Szeptemberben is ültethető zöldségek

Spenót

A spenót akár már augusztus végén is vethető, és ha így teszünk, jövő tavasszal friss leveleket szüretelhetünk kertjeinkből. Közvetlenül sekély, jól előkészített talajba, vagy cserépbe vessük érdemes vetni. Ha téli időszakban hosszabb ideig nagyon alacsony a hőmérséklet, érdemes talajtakarással védeni.

Leveles saláták

Még mindig van idő a salátanövények elvetésére, különösképpen azért is, mert a salátafélék hidegkedvelő növények. Vethetjük szabadban védett helyre, de nevelhetjük cserépben is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lóbab

Az ősszel elvetett bab áttelel, így tavasszal amint az időjárási viszonyok engedik, a bab ki is kel és hamarabb hoz termést, mint a tavasszal  vetett társaik. A sokáig tartó, erős mínuszok ellen a babot is érdemes talajtakarással védeni.

Borsó

A babhoz hasonlóan a zöldborsó is elvethető kora ősszel, így tavasszal hamarabb arathatunk. Érdemes kimondottan télálló fajtákat alkalmazni, illetve ebben az esetben is talajtakarást alkalmazni a hidegebb időszakokra. A borsó magjait nagyjából 5-7 centiméter mélységbe érdemes ültetni, és fokozottan kell ügyelni a sortávolságra, amely ebben az esetben legalább 25 centiméter kell hogy legyen. A borsó esetében ügyelni kell a tőtávolságra is, körülbelül 5 centiméteres tőtávolság már biztosítja a kedvező gondozási, betakarítási munkálatokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Retek

Az ősz beköszöntével sem kell lemondanunk a friss, kertből szedett zöldségekről. Még szeptemberben is elvethetjük a retek magokat, hiszen ez a növény igen rövid tenyészidejű, így még idén frissen szedett retek kerülhet az őszi salátánkba. A retek a saláta után a második legjelentősebb hajtatott, hidegtűrő zöldségfajunk. Hazánkban több, mint 100 hektáron hajtatnak retket, jellemzően kisebb légterű, fűtetlen vagy enyhén fűtött fólia, illetve síkfólia és fátyolfólia alatt, elsősorban Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében.

Hagymafélék

A hagymafélék esetében is igaz, hogy az ősszel vetjük, tavasszal mihamarabb takaríthatjuk be, azonban érdemes figyelni hogy őszi vetésre alkalmas hagymákat használjunk. A fokhagyma esetében a magokat  2,5 cm mélyre, egymástól 25 cm távolságra ültessük jól előkészített, termékeny talajba. A hajtások még ősszel megjelenjenek és átteleljenek, majd tavasszal növekedni kezdenek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szeptemberben is ültethető virágos növények

Körömvirág

A körömvirág narancssárga szirmokkal rendelkezik. Könnyen termeszthetőm, őszi vetés esetén már májusban virágozni kezd. Jól előkészített sekély talajba vagy cserépbe is vethető, de figyelni kell, hogy a talaj laza és jó vízelvezető-képességű legyen. Ahogyan korábban az Agrárszektor megírta, a körömvirágnak sokféle felhasználási lehetősége ismert.

Búzavirág

A búzavirág szinte elengedhetetlen része a tavaszi réteknek, és kiváló vágott virág is. A kék virágú fajta az, amit  leggyakrabban termesztenek, de rengeteg fajtája létezik, például piros, rózsaszín, fehér és sötétlila színű is. Ha szeptemberben vetjük, kora tavasszal pompásan mutat majd kertünkben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pipacsfélék

A kerti mákot, a pipacsot és a skarlátmákot ősszel el lehet vetni a nyár eleji virágzás érdekében. Vethetjük közvetlenül a csupasz talajra, vagy cserépbe egyaránt.  Nagy, tányér formájú virágai fehér, rózsaszín, lila vagy akár ezek keverékében pompáznak.  A mák magjait évszázadok óta használják élelmiszerként, ám ipari termesztése engedélyhez kötött. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Nincs remény: marad a hőség

Szél lesz, és kisebb csapadék is előfordulhat, de a lényeg nem változik: továbbra is a kánikula a meghatározó.

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. augusztus 31. 13:27