Kritikus a helyzet a magyar földeken: már a termelők is tehetetlenek

Kritikus a helyzet a magyar földeken: már a termelők is tehetetlenek

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban is folytatódott az idei júliusra és augusztusra jellemző igen meleg, nagyrészt száraz időjárás Magyarországon. A már teljesen beérett kukorica és napraforgó állományok számára a mostani szárazság már jól jön, nem nő a szemek nedvességtartalma, ráadásul sokfelé nem lehet elkezdeni a repce vetését és a talajelőkészítő munkákat a rendkívül száraz talajfelszín miatt, valamint az aszály és forróság a természetes vegetációt is nagyon megviseli. Záporok, zivatarok kialakulására csak péntektől van esély, és a hőség is akkor mérséklődhet.

A mögöttünk álló tíz napban meleg, nagyrészt száraz időjárás volt jellemző hazánkban. Számottevő záporok, zivatarok csak a múlt kedden alakultak ki, akkor a középső és a nyugati országrészben többfelé, máshol elszórtan hullott 5 mm-t meghaladó csapadék, és foltokban egy-egy nagyobb felhőszakadás is előfordult. Augusztusban - ahogy júliusban is - csaknem országszerte kevesebb esett a sokéves átlagnál, az Alföld déli és középső tájain, valamint foltokban a Dunántúl délkeleti részén a 10 mm-t sem éri el a havi csapadékösszeg, és a legcsapadékosabb nyugati és északi területeken is csak 30-60 mm hullott. Az 50 és 250 mm közöttinek adódott nyári csapadékösszeg nagy része júniusban esett, az egész évszakra vonatkozó csapadékhiány pedig északon jellemzően 30-80, délen 50-130 mm között van - derül ki a HungaroMet friss agrometeorológiai előrejelzéséből.

A talaj felső 20 cm-es rétege csak a múlt kedden nagyobb csapadékot kapott területeken tartalmaz kielégítő mennyiségű nedvességet, az Alföld jelentős részén, és a Dunántúl délkeleti tájain azonban rendkívül száraz. A középső és alsóbb talajréteg az ország túlnyomó részén kritikusan kevés nedvességet tartalmaz, a felső egy méter nedvességtartalma a 30%-t sem éri el a növények számára hasznosítható víztartalom arányában. Nagyfokú vagy súlyos aszály Magyarország területének háromnegyed részét érinti. Ha mindez nem lenne elég, a csapadékhiányt az ilyenkor szokásosnál 6-8 fokkal magasabb hőmérséklet súlyosbítja. A hőség a nyár utolsó hetében sem enyhült, a középhőmérséklet 24-27 fok között alakult. Napközben jellemzően 32-35 fok közé melegedett a levegő, ennél pár fokkal kevésbé meleg csak a hét első napjaiban a Dunántúl nyugati részén fordult elő, és éjszakánként is 17-22 fok közötti értékek voltak jellemzőek. A vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó és a kukorica állományok jellemzően teljesen beérettek, elszáradtak.

Nem sok jó vár ránk a napokban sem

Az elkövetkezendő napok sem kecsegtetnek túlm sok jóval, hiszen a hét első felében folytatódik a kánikula. hazánkban, számottevő csapadék nem valószínű, a hőmérséklet csúcsértéke pedig országszerte meghaladja a 30 fokot. Az egyre hosszabbodó éjszakákon jellemzően 15-20 fok közé enyhül a hőség, de a hidegre hajlamos helyeken 15 fok alá hűl már a levegő. Kisebb mértékű változás péntektől valószínű időjárásunkban: ekkor már többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, és főként a csapadékos területeken a nappali hőmérséklet is visszaesik majd néhány fokkal.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?