2024. október 17. csütörtök Hedvig
Kiderült, milyen időjárás vár a magyarokra a következő 8 napban: mutatjuk

Kiderült, milyen időjárás vár a magyarokra a következő 8 napban: mutatjuk

agrarszektor.hu
A múlt hét második felében befejeződött egy hónapig tartó esős időszak. Azóta megérkezett a vénasszonyok nyara, amelynek keretében kedden északon és északkeleten, míg ma délnyugaton csapott le az eső, megtörve a jellemzően napos és száraz időjárást. Ezen tájak kivételével sokat száradt, szikkadt a talaj felszín közeli rétege, így jól lehet haladni az őszi munkákkal. A következő 8-10 napban is hasonlóan kedvező időjárásban lesz részünk. A repce és a már elvetett őszi kalászosok ideális körülmények közt fejlődhetnek.

A múlt hétvégétől megváltozott időjárásunk jellege. Egy csütörtökről péntekre átvonult hidegfront mögött hűvösebb, de szárazabb levegő árasztotta el a Kárpát-medencét. A múlt szerdától szombat reggelig sokfelé hullott csapadék az országban, a Dunántúl nyugati felén és északkeleten többfelé 10-25 mm esett, míg a Tiszántúlon és Budapest tágabb környezetében csak 1-5 mm-t mérhettünk. A hétvégén és hétfőn száraz időjárás volt a jellemző, majd kedden északkeleten esett 7-10, a Kisalföldön 1-2 mm - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. Az elmúlt tíz nap csapadékösszege is így elég nagy területi változékonyságot mutat, nyugaton, északnyugaton és északkeleten, ahol 15-25 mm esett, meghaladja a sokéves átlagot, míg a középső országrészben és a Tiszántúl déli felén elmarad attól.

A harminc napos csapadékösszeg azonban az ország túlnyomó részén meghaladja az ilyenkor szokásos mennyiséget, hazánk széles, délnyugat-északkeleti sávjában 20-45 mm-el több esett szeptember közepe óta a sokéves átlagnál. A felszínközeli talajréteg északkeleten telített állapotban van, míg máshol sokat száradt, szikkadt az elmúlt napokban, de így is bőven tartalmaz nedvességet.

A 20-50 cm közötti réteg a délkeleti tájak kivételével csaknem telített, a fél méternél mélyebb rétegbe azonban hazánk keleti kétharmadán sokfelé még nagyon sok nedvesség hiányzik. A hőmérséklet a múlt hét közepén több fokkal az ilyenkor szokásos értékek fölött alakult. Csütörtökön még a nyarat idéző 22-27 fok közötti maximumokat és 10 fok fölötti minimumokat mérhettünk, majd péntektől a nappali, szombattól az éjszakai hőmérsékletek is visszaestek. Azóta napközben többnyire 13-18 fok közé melegedett a levegő, az egyre hosszabbodó éjszakon pedig a derült tájakon 5 fok alá, a fagyzugokban fagypont alá hűlt a levegő, míg a felhősebb területeken 7-10 fok közé csökkent a hőmérsékle

A következő 8-10 napban nagyrészt anticiklon határozza meg időjárásunkat, így a pára- és ködfoltok feloszlása után többnyire napos, száraz idő várható. A Dunántúl időjárására ma és pénteken még egy tőlünk délnyugatra örvénylő ciklon lesz hatással, ezért a nyugati, délnyugati területeken szombat reggelig sok lesz a felhő, és kisebb esők is előfordulhatnak. Szombattól azonban arrafelé is megszűnik a csapadék, és a jövő hét közepéig napos, száraz időre van kilátás. A jövő hét közepétől több lehet a felhő, de esőnek országszerte kicsi az esélye. A talajok felszín közeli része várhatóan tovább szárad, szikkad. A hőmérséklet az elmúlt napokhoz hasonlóan napközben 13 és 18 fok között valószínű, éjszakánként pedig jellemzően 1-5 fok közé hűl le a levegő, de az eleinte felhősebb dunántúli tájakon ennél enyhébb időre, a hidegre hajlamos helyeken pedig gyenge fagyokra lehet számítani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?