2024. szeptember 7. szombat Regina
Váratlan hírek jöttek a világ paradicsomterméséről: erre senki sem számított

Váratlan hírek jöttek a világ paradicsomterméséről: erre senki sem számított

agrarszektor.hu
Az északi félteke legtöbb termőterületén és Brazíliában már javában folyik a betakarítás. És bár az időjárás több helyen is okozott problémákat a termelőknek, a szakemberek a várható visszaesések ellenére is többnyire optimisták voltak a várható eredményeket illetően - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

AMITOM ORSZÁGOK

Bulgáriában jól halad a szezon, a betakarítás mintegy 25%-a már befejeződött, a terméshozam 60 t/ha körül van, a Brix érték 5,1. Az elmúlt két hét magas hőmérsékletei napégést és közönséges takácsatka kártételt okoztak, ellenben a kalciumot tartalmazó növekedésszabályozóknak köszönhetően nincs csúcsrothadás. A betakarítás október 5-10. között fejeződik be, a teljes mennyiség várhatóan 60 ezer tonna lesz.

Egyiptomban a két héttel ezelőtti helyzetkép óta semmi változás nem történt, ami így szólt: A folytatódó hőhullám befolyásolja a jelenlegi nyári és a közelgő késő nyári termés hozamát. Ennek következtében a mennyiség 15%-os csökkenése várható, ami 780 ezer tonnáról 663 ezer tonnára csökkentené a teljes mennyiséget. Pozitívum, hogy Egyiptomban 3-4 szezon van, a következő téli betakarítás várhatóan november közepén kezdődik, valamint az összes kijelölt területet a tervek szerint beültetik.

Franciaországban eddig valamivel több, mint 40 ezer tonnát, azaz a teljes előrejelzés 22%-át dolgozták fel a délkeleti régióban, a délnyugati régióban most kezdődik a betakarítás. A hőhullámot követően a hőmérséklet 28-30 Celsius-fok mozog, délkeleten széllel.  A betakarítás csúcspontja az elkövetkező héten érkezik, amikor elkezdik a középső/kései paradicsom betakarítását. A minőség jó, a termésmennyiség rendben van, némi takácsatka kártétel jellemző, az eddigi átlagos Brix-érték 5,1.

Görögországban korán kezdődött a szezon, az előrejelzés szerinti mennyiség 58%-át már feldolgozták. A minőség normális, a Brix 5,1. A közelmúltban a központi régióban és délnyugaton némi eső lassította a betakarítást, de az időjárásról általánosságban elmondható, hogy jó.

Magyarországon a betakarított terület több, mint egyharmada a teljes termőterületnek. Az átlagos Brix-érték 5 fölött van. Az időjárás továbbra is meleg és száraz, elszórtan helyi csapadékkal. Az idei július volt a legmelegebb és a 7. legszárazabb július 1901 óta. Az előrejelzés változatlan marad.

Irán déli részén még tart a betakarítás, nyugaton már megkezdődött, ellenben északon késik, ahol csak a hónap végén és főként szeptemberben kezdődik. A hőmérséklet még mindig nagyon magas, 40 Celsius-fok körül van. Idén körülbelül 20-25%-kal kevesebb termés várható, nagyon magas áron, ami ellen a feldolgozók küzdenek, mivel az olcsóbb kínai termeléssel kell versenyezniük a piacukon. Az előrejelzés továbbra is 1,5-1,6 millió tonna.

Olaszország északi részén a legutóbbi adatok szerint augusztus 11-ig 675 ezer tonna termést dolgoztak fel, 5,18 és 4,7-os átlagos Brix-értékkel. A becslések szerint 300-350 ezer tonnát takarítottak be, így augusztus 18-án az összes betakarított mennyiség megközelítőleg egymillió tonna volt, ami nagyjából 20%-kal alacsonyabb, mint az elmúlt öt év átlaga, az időjárás miatti halmozott késedelem és a korai termés alacsonyabb hozamai miatt. A betakarítás nagy része (kb. 60%) szeptemberben lesz. Az augusztus 18-20-i esőzések leállították vagy lelassították a betakarítást. A teljes mennyiség a késői betakarítástól függ.

Délen augusztus 11-ig 1,1 millió tonnát dolgoztak fel, ami több, mint 2023-ban, de körülbelül a 2022-es szintnek felel meg. A Brix érték alacsonyabb a szokásosnál. Az esőzések miatt a betakarítás lelassult leginkább a Tirrén oldalon (Toscana, Lazio és Campania), és kevésbé Pugliában. Az Occhito gátat lezárták, ami aggodalomra ad okot a késői termés miatt. Az előrejelzés továbbra is 5,5 millió tonna, de a végső eredmény a szeptemberi időjárástól függ.

Portugáliában a szezon harmadik hetében járnak, minden üzem jól halad, a termés mintegy 21%-át betakarították. Nemrég három napig 37-40 Celsius-fokos hőhullám volt, de a hőmérséklet mostanra visszatért 28-29 Celsius-fok körülre. Nagyon szeles a nyár, de ez jó, mert segít a betegségek elleni küzdelemben és csökkenti az éjszakai hőmérsékletet. Az előrejelzésben nincs változás.

Spanyolországban mostanra az összes feldolgozó megkezdte működését, beleértve az északi részeket is, ahol augusztus 10-15. körül kezdődött a betakarítás. Eddig a teljes előrejelzésnek mintegy 27%-át dolgozták fel, ami alacsonyabb a szokásosnál. Andalúziában és Extremadurában továbbra is magas a hőmérséklet, ami befolyásolja a termesztés szokásos menetét, de a minőség általában jónak tűnik. Szeptember közepétől erős nyomás nehezedik a feldolgozókra, de az előrejelzésben nincs változás. 

Tunéziában már csak 6 feldolgozó üzem működik, amelyek napi 4 ezer tonnát dolgoznak fel. Eddig 873 ezer tonna paradicsomot dolgoztak fel, régiós bontásban az alábbiak szerint: 43% Cap Bon, 14% Grand Tunis, 31% Béja és Kef (északnyugat), 13% Kairuán (dél).

Törökországban most a Bursa régió van a csúcson, ellenben szeptemberben még nagy mennyiségeket fognak feldolgozni. A déli területek még mindig erőteljesen jelen vannak, a paradicsom még mindig a földeken van. A minőség általában jó, de a Brix érték a szokásosnál alacsonyabb: 4,6-4,7. Nincs változás az előrejelzésben. A várható teljes mennyiség mintegy 40%-át már feldolgozták.

MÁS WPTC ORSZÁGOK

Brazíliában a betakarítás a tervek szerint halad, eddig nem történt változás. A vártnál magasabb Brix-értékre lehet számítani, de ez a következő hetekben fog megerősítést nyerni.

Kaliforniában a becslések szerint ezen a héten 956 971 tonnát dolgoznak fel. Az augusztus 24-én záruló hétre 5 144 645 tonnát fognak feldolgozni. A betakarítás továbbra is jól halad az egész államban, mivel alapvetően a teljes feldolgozási kapacitás működik. Jelenleg a terméshozamok továbbra is a szerződéses szintek közelében teljesítenek. Kaliforniában júniusban és júliusban szokatlanul magas hőmérsékletet tapasztaltak. A későbbi betakarítás során arra számítanak, hogy a terméshozamok alacsonyabbak lesznek, mint az idényben eddig tapasztaltak, főként a korábbi hőség miatt. A NASS/USDA augusztus vége felé fogja közzétenni az új termésbecslést.

A betakarítás Kanadában augusztus közepén kezdődött, mostanáig körülbelül 7%-on fejeződött be. Az eddigi termés rendben van, remélhető, hogy a szerződéses mennyiséget az idei év időjárási kihívásai és az egyes régiókban megnövekedett betegségnyomás ellenére is el lehet érni.  

A kínai előrejelzés továbbra is 11 millió tonnát mond. Japánban ezzel szemben a július végi heves esőzések és az augusztus eleji tájfun a Tohoku régió egyes részein lecsökkent termést eredményezhet. A feldolgozandó paradicsom összmennyisége 29 ezer tonna lehet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?