2024. július 25. csütörtök Kristóf, Jakab
Durva dolog derült ki az európai paradicsomról: erre sokan nem gondoltak

Durva dolog derült ki az európai paradicsomról: erre sokan nem gondoltak

agrarszektor.hu
Mostanra már minden fontosabb paradicsomtermelő országban befejeződött az ültetés, sőt, a Földközi-tengertől délre a betakarítás is megkezdődött - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az AMITOM tagállamokban jellemzően az időjárás okozott problémákat, néhol pedig a betegségekkel is meggyűlt a termelők baja.

Egyiptomban egyelőre rendben halad a betakarítás. Az országban nagyon meleg volt az időjárás, átlagosan 40 Celsius-fokos hőmérsékletek voltak, így az előrejelzés körülbelül 5%-kal csökkenhet.

Franciaországban az ültetés június 21-én fejeződött be, összesen 2400 hektáron, amelyből valószínűleg kevesebb, mint 300 hektár bio. A viharos tavaszi időjárás (hideg, eső, jégeső) kedvez az alternária és a különböző bakteriózisok kialakulásának. A betakarítás délkeleten július 18-án, délnyugaton pedig augusztus 5-10-e körül kezdődik. A bogyók jobban fejlődnek, mint azt június elején gondolták, a termés várhatóan 170-180 ezer tonna között lesz.

Görögországban továbbra is kedvező az időjárás, a hőmérséklet 33-37 Celsius-fok körül mozog, a termés jól fejlődik. Korai termés várható, az első üzemek július 15-én, a többi július 20-a körül nyílnak meg. Mivel tavasszal kevés csapadék esett, már most aggályos a 2025-ös termés vízellátottsága.

Magyarországon az előrejelzés változatlanul 125 ezer tonna. Június első felétől ugyanakkor különböző kórokozók, például fitoftóra jelentek meg az állományokban, de a gazdák védekeznek ellenük.

Irán déli részében a betakarítás nemrég kezdődött meg. A jelenlegi nagyon meleg, 40-42 Celsius-fokos időjárás okozhat némi napégést a növényeknél. A termelés a tavalyihoz hasonlóan várhatóan 2 millió tonna körül alakul, de az előrejelzés a betakarítás előrehaladtával módosulni fog.

Olaszország északi részében - Piacenza térségében - a nagyon csapadékos tavasz miatt csak július elején fejeződött be az ültetés. A betakarítás 7-10 napos késéssel kezdődik, a mennyiségek nagy része szeptemberben lesz elérhető. Az előrejelzés nagyon bizonytalan az időjárási helyzet miatt, amely idén különösen bonyolult. Jelenleg 2,8 millió tonna tűnik a maximális mennyiségnek (akárcsak tavaly), amelyet csak a szezon második felében fennálló kedvező időjárási körülmények között lehet majd elérni. Délen nincsenek változások, az egyetlen kétséges tényező a vízellátottság Pugliában a szezon végén.

Portugáliaában júniusban hideg volt az időjárás, a hónap utolsó hetében némi esővel. A július eleji viharok elárasztottak néhány földet, aminek teljes hatása még nem ismert, sajnos ez kedvezhet betegségek kialakulásának is. Az időjárás 30-33 Celsius-fok körüli, az előrejelzés kedvezőnek tűnik. A betakarítás későn, augusztusban kezdődik, és későn is fog befejeződni, mivel az utolsó beültetett területeken még nagyon kicsik a növények. A terméselőrejelzés egyelőre változatlan maradt.

Spanyolországban a heves esőzések és viharok nem okoztak közvetlen károkat, de kedvezhetnek a betegségek kialakulásának.  A késői ültetés és a késő tavaszi hideg időjárás miatt a betakarítás későn kezdődik, Andalúziában július 18-a körül, Extremadurában július végén-augusztus elején, északon pedig augusztus 10-15-e körül. A termésprognózis egyelőre nem változott.

Tunéziában a betakarítás június 19-én kezdődött, július 1-jéig a 20 működő üzem már 224 ezer tonna paradicsomot dolgozott fel, főként Kairouan (a központban) és Cap Bon régiókból. A 2024-ben beültetett terület 13 200 hektár.

Törökországban változatlan maradt a terméselőrejelzés. Az eddigi időjárás jó volt, betegségek nélkül. A gyáraknak július 10-től kell kinyitniuk délen, augusztus első hetének vége felé pedig Bursa régióban.

Ukrajnában az ültetés a becslések szerint 6200 hektáron fejeződött be. Eddig nem voltak nagy problémák, az időjárás eddig jó volt, és az előrejelzés továbbra is 600 ezer tonna. A betakarítás augusztus második hetében kezdődik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?