Akkora eső lesz, amilyet rég láttunk Magyarországon: itt a hidegfront

Akkora eső lesz, amilyet rég láttunk Magyarországon: itt a hidegfront

agrarszektor.hu
Hétfőre reggelre megérkezett az eső és a lehűlés Magyarországra. A héten csapadékból jelentős mennyiség várható, így jó eséllyel véget ér a hosszú aszály. Habár a nyári kapás növényeink terméskilátásain ez már nem segít, az őszi káposztarepce keléséhez égető szükség van a talaj (legalább fölső rétegének) átnedvesedésére.

Nagyrészt száraz, a szeptember ellenére még mindig forró időjárás volt a jellemző az előző héten, csak pénteken és szombaton fordult elő néhol egy-egy gyenge zápor. A csapadékhiány így tovább nőtt, az elmúlt harminc nap átlagához képest 20-80 mm az elmaradás. A kilencven napos csapadékösszeg is országszerte nagyon komoly, sokfelé 100-150 mm-t meghaladó hiányt mutat az átlaghoz képest - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentésésből.

10 napos csapadékösszeg 2024. szeptember 8-ig (mm)10 napos csapadékösszeg 2024. szeptember 8-ig (mm)
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 8-ig (mm)Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 8-ig (mm)
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 8-ig (mm)Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 8-ig (mm)

Az aszály mértéke tovább fokozódott az elmúlt napokban itthon. A talaj az ország döntő részén rendkívül száraz, felszíne poros, csak néhol tartalmaz némi nedvességet. Mára virradóan viszont gyökeres átalakulás kezdődött időjárásunkban, kiterjedt csapadékzóna és lehűlés érkezett.

Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. szeptember 8-ánNyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint 2024. szeptember 8-án
Talajnedvesség a talaj egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. szeptember 8-án (%)Talajnedvesség a talaj egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. szeptember 8-án (%)

A hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál 6-8 fokkal melegebben alakult a múlt héten. Nagy, helyenként 20 fokos napi hőingás mellett, a csúcsértékek a hét első felében még 35 Celsius fok körül alakultak, majd csütörtöktől pár fokot mérséklődött a felmelegedés.

Az elmúlt 10 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 8-ig (Celsius fok)Az elmúlt 10 nap átlaghőmérsékletének eltérése a sokéves átlagtól 2024. szeptember 8-ig (Celsius fok)

A vegetáció körülbelül három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó és a kukorica állományok teljesen beértek, elszáradtak, betakarításuk folyamatban van. A legfrissebb műholdas mérések alapján az NDVI index növényspecifikus éves menetében a 2022-es rendkívüli aszálynál sokkal jobb a helyzet, de az ideálistól nagyon messze vannak az állományok. Az évi maximális zöld tömegben is elmarad az idei év az optimálistól, és főleg a kukoricánál látványosan hamarabb kezdődött a növényszáradás. Ennek oka azonban az aszály mellett, hogy az éréshez kellő mennyiségű hőösszeget is korán megkapták a növények. A virágzás és a szemképződés fázisában sajnos még az átlagos csapadékmennyiség sem hullott le, az öntözés nélküli állományokban igen gyenge termésátlagok várhatók.

Az NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során kukorica táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Duna-Tisza közének északi részén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítvaAz NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során kukorica táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) a Duna-Tisza közének északi részén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítva
Az NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során napraforgó táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) az Alföld délkeleti felén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítvaAz NDVI műholdas vegetációs index éves menete a tenyészidőszak során napraforgó táblákon (8 véletlenszerűen kiválasztott tábla átlaga) az Alföld délkeleti felén a Sentinel-2 műholdak mérései alapján egy jó és egy rossz termést adó évhez viszonyítva

Az elmúlt héten csak nagyon rövid ideig és csak kisebb foltokban fordultak elő vizes állományok, a levélnedvesség időtartama és a párás időszakok hossza is elenyészően alacsony volt, ami a gombás megbetegedések kialakulásának nem kedvezett.

Gyökeresen más lesz az előttünk álló hét a múlt héthez képest, az átalakulás már mára virradóan elkezdődött. Ma és keleten még holnap is jelentős mennyiségű csapadék várható. Szerdán és csütörtökön estig nyugodt, jobbára száraz idő valószínű, majd újabb frontrendszer érkezhet akár nagyobb esővel. A heti összcsapadék nagy területen haladhatja meg a 20-30 mm-t, a jelenlegi számítások szerint országszerte megszűnik, véget ér az aszály. A nyári meleg pedig már véget ért, a legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan felhős, esős részeken csak 20, a napos részeken 25 fok körül alakul. A hét végére további lehűlés valószínű, akkor már csak 15 fok közelében maradhatnak a maximumo

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 9. 13:32