2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Maradj talpon a szójával!

Maradj talpon a szójával! (x)

PR
Több mint tízéves hagyományt követve az ország négy helyszínén, a Szója Szakmai Napok rendezvénysorozat keretében szólította meg az érdeklődő gazdákat a Karintia Kft. A bicsérdi helyszínen jártunk, Berki Gyula által vezetett Arany Mező Zrt. területén, ahol idén 230 hektárt birtokolhat magának a szója.

Kánikulában, hőségriadó közepette zajlott a nyár végi bemutató, Németh Lajos, a Karintia klímatanácsadója minden idők legmelegebb nyaraként jellemezte az ideit, az előző évek során tapasztalt trendbe jól illeszkedve. Míg Németh Lajos szerepe az, hogy felhívja a figyelmet az egyre szélsőségesebb időjárásra és az ehhez való alkalmazkodás fontosságára, addig a Karintia mintegy másfél évtizede mutatja az irányt és a szója iránti szenvedélyét, szakmai elkötelezettségét. Úgy tűnik, a termelői szándék is visszaigazolja a kultúrnövénybe vetett hitet: idén 91%-os hazai területnövekedéssel több, mint 111 000 hektárt tudhat magáénak a fehérjenövény, mintegy 2,5%-ot képviselve az össz szántóföldi területből, közelítve ezzel a környező országok szójatermő területeinek részarányához. A dunántúli 74%-os, valamint az alföldi 150%-os területnövekedés pedig arra enged következtetni, hogy az alföldi régió kiútkeresése nagyobb mértékben predesztinálja a szóját. 

A kényszer nagy úr, tartja a mondás, az egymást követő aszályos évek, a tömegtermékek piacán tapasztalható bizonytalanság és alacsony terményárak csak rákontráztak a szójatermesztés melletti jogos szakmai érvek igazára, amelyek közül Bene Zoltán cégvezető néhányat kihangsúlyozott, ezeket címszavakban foglaljuk össze:

  • magasabb, stabilabb jövedelmezőség,
  • könnyebb-gyorsabb terményértékesíthetőség, hiszen az EU-ban a szükséglethez képest lényegesen kevesebb mennyiség áll rendelkezésre,
  • kevesebb inputanyag-felhasználás, a minőségi vetőmaghasználat és a javasolt termesztéstechnológia mellett akár N-műtrágya-mentesen is termeszthetjük a szóját,
  • stabilabb terméseredmények azáltal, hogy a szója káros hőmérsékleti küszöbértéke a kukoricánál és napraforgónál 5 ⁰C-kal magasabb,
  • igen korai (000) és korai (00) fajták vetése esetén jó eséllyel elkerülhető a drága szárítási költség,
  • alacsonyabb logisztikai költség,
  • jelentős szemesfehérje-támogatás,
  • munkacsúcs-optimalizálás,
  • kedvező utóvetemény-hatás,
  • fenntarthatóbb jövő.

Az idei évben nem számolnak drámai terméscsökkenéssel szójában, annak ellenére sem, hogy sok új belépő vágott bele a termesztésbe. Tudásigényes a növény, de Bene Zoltán nem tart attól, hogy megismétlődik a 2015. évi robbanásszerű területnövekedés utáni erőteljes visszaesés a gyenge terméseredmények okán, mert a gazdák tudáséhsége a kellő bizonytalansággal párosulva a termesztéstechnológia fortélyainak elsajátítását követeli meg tőlük, amit a rendezvényeiken tapasztalt nagyszámú érdeklődés is bizonyít. Hozzáfűzte: a Karintia szaktanácsadói a termőhely és fajta kiválasztásától a termény értékesítéséig követik, szorosan fogják a gazdák kezét!

Bene Zoltán, Berki Gyula, Németh Lajos, Fórián ZoltánBene Zoltán, Berki Gyula, Németh Lajos, Fórián Zoltán

A bizonytalanságból való kiútkeresés lehetőségeinek felvázolásába bekapcsolódott Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője, aki szerint többféle hatás együttes eredménye, hogy a gazdálkodási körülmények olyan mértékben megváltoztak, hogy egyes gazdaságokban a lét lett a tét. Elérkezett a valódi piaci verseny időszaka, amely során a magyar mezőgazdaság alapjai megkérdőjeleződtek.

A néhány kultúrára épülő egyoldalú ter­mesztés a hazai agrárium gyengeségének jele, ezt a stratégiát folytatva a veszteségek csak halmozódnak. Jó irány lehet viszont egy adott gazdaságon belüli szemléletváltás, a talajközpontú gondolkodás előtérbe kerülése, a kisebb kultúrák irányába való nyitottság. Kiemelte: túl sok energiát fektetünk a termelésre, és aránytalanul keveset az aratás utáni műveletekre, a tárolásra és főképp az értékesítésre. Pedig éppen ezek az évek bizonyították, hogy aki folyamatosan tájékozódik a piacon és megfelelő időben értékesíti a terményét, több hasznot realizál, mint az, aki a hozamok maximalizálására helyezi a hangsúlyt.

Hozzátette: a gazdálkodóknak együttműködésben kell gondolkodniuk, integrátorokkal dolgozni és iránymutató stratégiával kell rendelkezniük. A háború és a klímaváltozás elvette a kényelmet, a gazdáknak komoly döntést kell meghozniuk a tekintetben, hogy marad a kényelmes tétlenség, vagy a komfortzónából kilépve változtatnak a szemléleten, a technológián, megalapozott döntéssel nyitnak akár a kisebb kultúrák felé.

A Karintia Kft. által képviselt bőtermő szójafajták a cégcsoport érdekeltségi körébe tartozó nemesítőház szójanemesítési programjának eredményei. Szójagenetikáikat rangos díjak igazolják. A Pannon régióra nemesített, magas minőségben előállított szója vetőmagok értékesítése mellett nagy hangsúlyt fektet a cég a gazdák képzésére, a megszerzett tudás átadására és a teljes körű kiszolgálásra.

A Karintia országos integrátorként a termesztéstechnológiai ismeretek mellett a szója termesztéséhez szükséges inputanyagokat is biztosítja, sőt terménykereskedőként a termények értékesítésében is segítik a gazdálkodókat.

(A Karintia Szója Szakmai Napok rendezvénysorozat társ­szervezői a Huminisz és Sharda cégek voltak. – a szerk.)

Szerző és fotók: Gáspár Andrea

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?