2024. szeptember 17. kedd Zsófia
Váratlan hírek érkeztek a burgonyáról: ezt sokan nem gondolták volna

Váratlan hírek érkeztek a burgonyáról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Habár szeptember közepén még olcsó a burgonya Lengyelországban, de hosszabb távon drágulás várható. Ugyanakkor nem csak ott, hanem Európa-szerte a krumpli árának jelentős emelkedését vetítik előre a piaci folyamatok.

Lengyelországban a burgonya nagykereskedelmi ára szeptember elején egy 13,5%-os emelkedéssel kikecmergett az augusztusi gödörből, de mind a mai napig folyamatosan érzékelhető az árak csökkentésére irányuló nyomás. Egyes termelők engednek is ennek a nyomásnak, a többség bosszúságára. Ez az ingerültség nem alaptalan, mivel a kínálati realitások, és különösen a jövőbeli kilátások ellentmondanak az árcsökkenés logikájának. Köztudott, hogy az idei lengyel burgonyatermés volumene finoman szólva sem lesz lenyűgöző az időjárás alakulása miatt: a nyáron uralkodó hőséget és aszályos időszakot most özönvízszerű esőzések követik, ami nemcsak a termés mennyiségében, hanem minőségében is meg fog mutatkozni - írja a FruitVeB.

Márpedig ilyen körülmények mellett az áraknak hosszú távon emelkedniük kellene - kérdés, hogy mikor kezdődik meg ez a tendencia. Ennek indulását egyelőre a “vasárnapi termelők” hátráltatják: a lengyel média így hívja azokat a jellemzően pár hektáros területtel jelentkező, de a piacokon jelentős számban megjelenő gazdákat, akik évről-évre különböző terményeket termesztve jelennek meg akár a nagybani piacokon is, egyes esetekben komoly zavart okozva. Külön-külön ezek a kisebb termelők nem jelentenének gondot a piaci stabilitásra nézve, de mivel jellemzően nem rendelkeznek tárolókkal, és igyekeznek minél gyorsabban értékesíteni készleteiket, olcsón is hajlandók eladni terményeiket - számukra ez még mindig jobb, mintha a nyakukon maradna. Egy ideig tehát még bizonyosan marad az árnyomás, mivel a keresleti oldal a nagybani piacokon könyörtelenül ki fogja használni ezt a kényszert. Ez viszont ideális táptalaj a spekuláció számára, ami azzal a következménnyel járhat, hogy az árak egyszercsak hirtelen és igen dinamikusan fognak majd megemelkedni.

Sok év keserű tapasztalata mondatja azt a lengyel termelőkkel, hogy a szűkös belföldi kínálat egyáltalán nem garancia az árak növekedésére. Ehhez szükség van még az erős keresletre és a külföldi nyomás, az olcsó import hiányára is. Ezeket a szempontokat tekintve is valószínűsíthető a hosszabb távon bekövetkező áremelkedés: kevés burgonya lesz Európa-szerte, nem csak Lengyelországban. Ukrajnában és Moldovában is drágulás tapasztalható a piacokon, és az itteni átlagárak már most magasabbak, mint tavaly. Ukrajnában a szeptember közepi átlagár 0,37 USD/kg (132 Ft/kg)  az egy évvel ezelőtti 0,19 USD/kg (68 Ft/kg) szinthez képest, Moldovában pedig a 0,40 USD/kg (142 Ft/kg) a tavalyi 0,39 USD/kg (139 Ft/kg) szinthez képest csaknem változatlan, de nem szabad elfelejteni, hogy a moldáv piacon éppen egy emelkedő ártrend közepét látjuk, hiszen júliusban még 0,34 USD/kg (121 Ft/kg) volt az átlagár. Magyarországon a Budapest Nagybani Piacon szeptember 9-én a hazai termésű I. osztályú burgonya (Evolution, Louisiana, Ranomi, Red Scarlet) ártartománya 180-220 Ft/kg között alakult.

A lengyel burgonyapiacra tehát hosszabb távon (a vasárnapi termelők okozta átmeneti turbulenciától eltekintve) sem belföldről, sem külföldről nem nehezedik jelentős kínálati nyomás (már csak azért sem, mert Nyugat-Európában sem tűnnek túl rózsásnak a terméskilátások). A most kivárásra játszó nagyobb termelők tehát a télen vagy a tavasz folyamán kifejezetten jól járhatnak, már ha kellő mennyiségben, és ami még fontosabb, jó minőségben sikerül betárolni készleteiket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?