Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.18. szerda

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.09.18. szerda

agrarszektor.hu
A kezdetben még felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában többórás napsütés várható - derül ki az Agrárszektor szerdai (2024.09.18.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, szerdai (2024.09.18.) napon.

Szerda reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, szerdai (2024.09.18.) napon.

2024.09.18. szerda: A kezdetben még felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és a fátyol- és gomolyfelhők mellett általában többórás napsütés várható. Helyenként, nagyobb eséllyel az ország déli felében, esetleg északkeleten zápor előfordulhat, egy-egy zivatar is lehet. Az északkeleti, keleti szél napközben nagy területen megélénkül.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek.

A következő napon várható időjárás

2024.09.19 csütörtök: Hajnalra a szélcsendes részeken pára, köd képződhet, ezek feloszlása után általában gyengén felhős égre van kilátás, a délnyugati és az északkeleti megyékben viszont kicsit több lehet a felhő. Egy-egy zápor kialakulhat a felhősebb részeken. Az északkeleti szelet élénk lökések kísérik. A minimum 8, 13, a maximum-hőmérséklet 21 és 25 fok között alakul.

Friss híreink:

Imádják külföldön ez a magyar húst: itthon nem kell, pedig van bőven

A vadhús nem tartozik a legtöbbet fogyasztott húsfélék közé Magyarországon, és akkor még finoman is fogalmaztunk. Bár körülbelül 800 tonnát értékesítenek évente belőle, mi, magyarok egy év alatt mindössze 30-40 dekagrammot eszünk meg - sertésből pedig akár 30 kilót is. Mindenki tudhatja, hogy ez az élelmiszer igen egészséges és számos jótékony hatással bír, ráadásul különleges az ízvilága is és elegendő mennyiség állna rendelkezésünkre. Kérdés, hogy akkor a gond? Ennek és sok minden másnak járt most utána az Agrárszektor.

Itt a figyelmeztetés: súlyos árat fizethetünk a tilalom megszegéséért

10 ezer forinttól akár egymillió forintos bírságot is kaphat az, aki megsérti a tűzgyújtási tilalom szabályait Magyarországon - tájékoztatta az Agrárszektort Nagy Dániel, a Nébih erdészeti főfelügyelője. Kiemelte, habár ez ritka, de amennyiben akkora tüzet okoz valaki, hogy tűzoltó beavatkozásra van szükség, 20 ezertől 3 millió forintig is terjedhet a bírság mértéke. A szakember hangsúlyozta, a klímaváltozás miatt fel kell készülni arra, hogy a tűzszezon már februárban elkezdődik itthon és egészen szeptember-októberig kitart majd, ráadásul sokkal intenzívebb, gyorsabban terjedő erdőtüzekre számíthatunk a jövőben.

Most védekezünk a hatalmas víz ellen, ami jövő nyáron jól jönne

A klímaváltozás következtében fellépő hirtelen lezúduló csapadék és az általa okozott villámárvizek komoly veszélyt jelentenek Magyarországon, a napokban jelentkező Ausztria felől érkező árhullám és a heves dunántúli csapadék következtében komoly kárt szenvedhetnek az ártéri épületek, különösen a nyaralók, horgásztanyák és akár mezőgazdasági telepek is. A jelenlegi helyzetben veszélyes földcsuszamlások is kialakulhat és megjelenhetnek a lakott területeken a víz elől menekülő vadak is. A vízvédelmi rendszerek és a természetes vízvisszatartó képességek fejlesztése elengedhetetlen a jövőbeli károk megelőzése érdekében. A vízgazdálkodás átalakítása nemcsak a villámárvizek elleni védekezésben játszik kulcsszerepet, hanem az agrárium számára is fontos erőforrást jelenthet az egyre súlyosbodó aszályos időszakokban. A most lezúduló árhullámra ugyanis később nagy szüksége lenne a mezőgazdaságnak.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ez már kétségbeejtő: szó szerint összerogynak a magyar kisiskolások a tananyag súlya alatt

Az új tanévben nemcsak a mobiltelefonok tilalma okozott feszültséget a diákok és tanárok, no meg a szülők körében, de most már hihetetlennek tűnő év eleji forróság is fennakadásokat okozott.  A Pénzcentrum augusztus végi felmérésében ezeken kívül azt is vizsgáltuk, hogyan birkóznak meg a szülők az iskolakezdés költségeivel, milyen nehézségeket tapasztalnak a tanárok hiányával kapcsolatban, és mi a véleményük az ingyenes tankönyvek bevezetéséről. A kérdőívünk harmadik részének elemzésében a gyermekek és a szülők terheiről lesz szó.

Nem kegyelmezett a hivatal az elárvult kölyköknek: mi lesz így a sérült rókákkal?

Drámai jelenetek zajlottak a múlt héten Balatonőszödön, ahol elkobozták a Rókales Alapítvány mentett rókáit. A múlt kedden váratlanul rendőrautók, vadászok és a kormányhivatal munkatársai ütöttek rajta a közismert állatvédő szervezet telephelyén. A hivatalnokok közölték: azonnal szabadon kell engedni 21 rókát. Köztük mentett, elárvult kölyköket is, amelyek még nem biztos, hogy egyedül megállják a helyüket a vadonban. A Rókales Alapítvány ellen feljelentések nyomán indított eljárást a vadászati hatóság, és végrehajtás alá vonták a telephelyén élő mentett rókákat. Kurunczi Norbert a HelloVidék megkeresésére elmondta, a  vadászok állhatnak az ellene indított eljárás mögött, korában ugyanis sokszor szót emelt már a kotorékozás ellen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?