Egyre többen termeszthetik ezt a zöldséget itthon: tudhatnak valamit?

Egyre többen termeszthetik ezt a zöldséget itthon: tudhatnak valamit?

agrarszektor.hu
A batáta, ismertebb nevén édesburgonya egyenesen berobbant Magyarországra, évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. A megnövekedett igény azonban több importtal is jár, egyenesen Egyiptomból. Éppen ezért mindenkinek érdeke lenne, hogy a termesztést fellendítsék itthon, pláne, hogy az aszály és a változó éghajlat ellenére is jól termeszthető zöldségről van szó. Hegedüs István, a Nyírségi Édesburgonya Program alapítója lapunknak arról számolt be, hogy hogyan lehetne tényleges segítséget nyújtani ebben a gazdáknak, továbbá kitért arra is, hogy az agrárpolitika nem foglalkozik az egészséges életmóddal. Hogy miért? Mindez kiderül az alábbi cikkünkből.

A Nyírségi Édesburgonya Program azért jött létre, mert hosszútávú megoldást alakítottunk ki a klímaváltozásra: hosszú forró nyarak jönnek, a mediterrán, trópusi növénykultúra termesztési övezet húzódik északra, amire a Kárpát-medence ideális területet biztosít. Kifejezetten előnyös a meleg, és a nyár kitolódása. Az édesburgonya öntözést igényel, ezért a csapadék nagy ingadozás nem probléma, a palánta kiültetés után mindenképpen öntözést igényel, enélkül nincs értelme kockáztatni. A nagy esőnek a kötött talajon lehet negatív következménye, de a Nyírségben az idén az aszály tombolt. A klímaváltozás és a nagy hozzáadott érték miatt az édesburgonya termőterülete a következő évtizedben a többszörösére fog emelkedni

- tudtuk meg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy népszerűség, sok import

A Programot egyébként 2016-ban indították, azóta a fogyasztás a sokszorosára emelkedett. A klasszikus fogyasztó szegmensben (diéta, cukorbeteg, gyermek) az elterjedés mélyült, növekedett, a vezérfogyasztói szegmensben (innovatív, tudatos fogyasztók) nőtt a fajta differenciálódás (fehér, lila édesburgonya), és a feldolgozási receptúra választék (pékáru, sütemény). Utóbbi gyerekcipőben jár.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy Magyarországon az igények jelentősen nagyobbak, mint amit a hazai termelők ki tudnak szolgálni. Éppen ezért rengeteg import batáta van a boltokban, melynek jelentős része Egyiptomból származik. Ahogyan az Agrárszektor korábban megírta, körülbelül párszáz hektárra tehető a termőterülete az édesburgonyának, de nagy, üzemi szintű termelőből is kevés van. A közepes termelőknél visszaesés volt megfigyelhető, sokan megpróbálták, de nem jött be a számításuk. Az érdeklődés azonban nagy, a gabonafélékkel egy-két éve már nem lehet olyan jól keresni, így sokan „nézegetik” a kapás kultúrákat. Arról viszont nem szabad megfeledkezni, hogy komolyabb felkészültséget igényel, ha valaki batátát hektáros területen szeretne termelni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Klímaválság vs batáta

Az édesburgonya valóban jól bírja a meleget, ettől függetlenül öntözni kell a területeket. Aki a termesztésére adja a fejét, első körben azt kell eldöntenie, hogy milyen piacon szeretne értékesíteni. Ha friss piacra megy, azt főleg kézzel kell felszedni, mert a gép megsérti, és akkor már nem „piacos”. A munkaerőpiacon nehézségek vannak a mezőgazdasági szektorban is. Egy termelő korábban elmondta, hogy az utóbbi két évben csökkent az édesburgonya-termesztés nyereségessége, öntözés nélkül pedig jóval kisebb a hozama. A meleget viszont nagyon bírja, emiatt nem lett visszaesés sem a pusztító aszályban. Öntözni mindenképpen kell, akkor is, ha nincs aszály. Irodalmi adatok alapján öntözés nélkül fél kiló termés várható, öntözéssel akár másfél kiló tövenként.  

Nem érdeke az agrárpolitikának az egészséges életmód?

Rengeteg támogatás érhető el a magyar agráriumba, mondhatni, ömlenek a milliárdok a termelőkhöz. Ennek ellenére nem minden gazdálkodó örülhet, hiszen nem mindenki lát a pénzből. Az általunk megkérdezett szakember szerint az egészséges életmód támogatásán egyáltalán nincsen fókusz:

Csak standard támogatás jár a batátatermelőknek. Az agrárpolitika nem foglalkozik az egészséges életmóddal, hanem a régi termesztési gyakorlat fenntartását támogatja, például a dohánytermesztők támogatási szintjét soha nem éri el.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. szeptember 27. 10:31
Hello vidék  |  2024. szeptember 27. 14:05