Jön a lehűlés: megvan, meddig tart még a szeptemberi nyár

Jön a lehűlés: megvan, meddig tart még a szeptemberi nyár

agrarszektor.hu
A kedden érkezett frontrendszer a közel egy héten át tartó meleg, száraz, jó betakarítóidőt zárta le, időjárásunk változékonyabbra fordult, többfelé kissebb esők fordultak elő. A késő nyáriasan meleg, a legtöbb helyen csapadékmentes idő pénteken átmenetileg visszatér, majd szombaton sokfelé várható eső, vasárnaptól pedig a hőmérséklet is jelentősen visszaesik majd.

A múlt hét második felében, illetve még hétfőn is országszerte száraz, az ilyenkor szokásosnál kissé melegebb időben volt részünk. A változás kedden érkezett, akkor főként a Dunántúlon és az északi országrészben alakultak ki kisebb esők, majd szerdán délen és keleten is esett egy kevés csapadék. A lehullott csapadék mennyisége azonban csak kevés helyen haladta meg a 2 mm-t. A szeptember közepén hullott jelentős csapadéknak köszönhetően az elmúlt harminc nap csapadékösszege hazánk nagy részén meghaladja a sokéves átlagot, az Alföldön nagy területen az átlag körüli vagy kevéssel elmarad attól - írja a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentésében.

A kilencven napos csapadékösszeg azonban csaknem országszerte kevesebb, mint az átlag, és sokfelé jelentős, 50-100 mm közötti a hiány. A talaj felszín közeli rétege sokat száradt, szikkadt az elmúlt bő egy hét alatt, de így is jó a nedvességellátottsága. A középső, 20-50 cm-es réteg is bőven tartalmaz nedvességet a Dunántúlon és az északi országrészben, az Alföldön azonban szeptember közepén csak a felső 20-40 cm nedvesedett át. A fél méternél mélyebb réteg hazánk keleti kétharmadán továbbra is rendkívül száraz. A hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál magasabban alakult. Keddig napközben 25 fok köré melegedett a levegő, a derült éjszakákon azonban főként a hétvégén és hétfőn 10 fok alá, a hidegre hajlamos helyeken 5 fok alá esett vissza a hőmérséklet. Szerdán jelentősebb enyhébb volt a hajnal, 11-15 fokot mérhettünk, de több fokkal visszaesett a nappali felmelegedés mértéke is.

A folytatásban marad a változékony időjárás. Pénteken északnyugaton, északon számíthatunk elszórtan gyenge esőre, záporra, majd szombaton főként a déli és a keleti országrészben várható akár nagyobb mennyiségű, 20 mm-t meghaladó csapadék. Vasárnap a nap első felében lesznek még esős területek, majd csökken a csapadékhajlam, és a jövő hét első napjaiban száraz időre van kilátás. Újabb csapadékot hozó időjárási front érkezése szerdán valószínű.

A hét végéig északnyugaton a talaj felső részének száradása, míg keleten, és délen akár jelentős átnedvesedése várható. A hőmérséklet pénteken még nyáriasan magasan, 25-30 fok között alakul, csak északnyugaton, északon lesz ennél hűvösebb, majd szombattól hűlni kezd a levegő, és vasárnaptól a maximum értékek is 20 fok alatt, jellemzően 14-19 fok között várhatók. Éjszakánként pénteken és szombaton még enyhe marad az idő, jellemzően 15 fok fölötti értékeket mérhetünk, majd a jövő hét első napjaiban már 10 fok alá, a fagyzugokban 5 fok alá hűl a levegő.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?