Vége a szép napoknak: az eső hozza magával a hideget

Vége a szép napoknak: az eső hozza magával a hideget

MTI
Nyugatról keletre haladnak az esőfelhők, amelynek nyomában az eddiginél lényegesen hűvösebb levegő érkezik. A csapadék elvonultával ugyanakkor holnap már napsütés lehet a Dunántúlon.

Európában a kontinens délkeleti és délnyugati tájain nyugodt az időjárás az ott húzódó magasnyomású képződmények miatt. Ezzel szemben Európa többi részén ciklonok okoznak változékony, csapadékos, szeles időt. Egy Finnországtól egészen a Földközi-tengerig hullámzó frontrendszer mentén sokfelé 10-20 mm fölötti csapadékösszegekről érkezik jelentés. E frontrendszer mögött a kontinens északnyugati felét jóval hűvösebb levegő árasztotta el, emiatt arrafelé nagyrészt 15 és 20 fok között alakulnak a maximumok, a Skandináv-félszigeten éjjel már egyre nagyobb területen 0 fok alá csökken a hőmérséklet.

A Kárpát-medence fölött a következő 24 órában halad át az említett frontrendszer sokfelé esőt okozva. Mögötte vasárnapra jelentősen visszaesik a hőmérséklet, de csapadék már csak kevés helyen várható.

Keletre tart az eső

Mögötte a Dunántúlon elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet, így vasárnap arrafelé már nagyrészt napos idő várható. Az ország keleti felén továbbra is felhős időre kell számítani, éjjel még többfelé, vasárnap már csak helyenként - délután legfeljebb a Duna-Tisza közén - fordulhat elő eső, záporeső. Késő délutántól, estétől e tájakon is elkezd szakadozni, csökkenni a felhőzet. Szombaton több helyen élénk, néhol erős lesz az északnyugati szél. Az éjszaka második felétől a Dunántúlon és az északkeleti, keleti tájakon egyre nagyobb területen feltámad az északi szél.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tornádó volt Szombathelyen

Tornádó volt Szombathelyen

A forgószél szabályos tölcsért alkotott és földet is ért Szombathelyen - Ausztria felől érkezett a szupercella.

Szaharai port hoz a szél

Szaharai port hoz a szél

Északnyugaton heves zivatarok lehetnek még estig, máshol jobbára nyugodt, bár szeles időjárás várható.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?