Eltűnnek az olcsó boltok a szegények lakta városrészekből

Eltűnnek az olcsó boltok a szegények lakta városrészekből

agrarszektor.hu
A magas infláció és a romló üzleti eredmények miatt sorra zárnak be Amerikában a Family Dollar nevű kereskedelmi lánc boltjai. Az olcsó bevásárlási lehetőségeiről ismert lánc visszavonulása a kevésbé tehetős környékekről tovább rontja a szegényebb amerikaiak helyzetét, akik jellemzően a segélyprogramban kapott élelmiszerjegyeiket ezekben a boltokban váltották be – írja elemzésében a Reuters.

A 37 éves nashville-i Latrina Begley vagy hat gyermeke közül valamelyik szinte minden nap az otthonuktól nem messze lévő Family Dollarban vásárolt, és a szövetségi élelmiszer-ellátásból Hot Pockets-et vagy fagyasztott pizzát, illetve olyan alapvető élelmiszereket vásárolt, mint a tej.

A segélyprogramra alapoztak

A COVID-járvány végét követő, az Egyesült Államok legnagyobb éhezés elleni biztonsági hálójának, a korábban élelmiszerjegyeknek nevezett kiegészítő táplálkozási segélyprogramnak (Supplemental Nutrition Assistance Program, SNAP) a tavalyi megszorításai a bezárásokat megelőző hónapokban a kiskereskedő eladásaira is kihatottak.

A bezárás miatt Begley-nek csak néhány kisbolt marad a korábbi Family Dollar egy mérföldes körzetében, olyan drága lehetőségek, amelyeket nem engedhet meg magának. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) az ő környékét, amely Nashville egy történelmileg fekete városrészében található, alacsony jövedelműnek és az egészséges, megfizethető élelmiszerekhez való alacsony hozzáféréssel rendelkezőnek minősítette, egy olyan területet, amelyet korábban élelmiszersivatagnak neveztek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Visszavonulnak a szegényebb negyedekből

A közel 1000 üzlet nagy része, amelyet a Family Dollar bezár, olyan területeken található, ahol más olcsó élelmiszer-kiskereskedők, például a Walmart konkurenciája, derül ki a Reuters elemzéséből, amely a SNAP kiskereskedő-kereső adataiból származik. A Family Dollar anyavállalata, a Dollar Tree nem osztja meg a bezárt üzletek helyét, de a Reuters a lokátor segítségével 648 bezárt Family Dollart tudott megtalálni és elemezni.

A bezárások azután következnek be, hogy a kiskereskedelmi vállalat anyavállalatának vezetői tavaly év végén az élelmiszer-ellátások csökkentésével hozták összefüggésbe az eladások lanyhulását, mondván, hogy a Family Dollar eladásainak "hónapról hónapra történő csökkenése" "megegyezik az országos élelmiszer-ellátási kifizetések fokozatos csökkentésével".

A tartósan magas inflációs időszakot követő bezárások rontják az élelmiszerekhez való hozzáférést a Begley-hez hasonló szegény közösségekben, amelyek a szövetségi élelmiszertámogatásokra és a dollárüzletekre támaszkodnak, mondták a Reutersnek politikai szakértők, professzorok, közösségi vezetők és egészségügyi szolgáltatók.

Csak drágább alternatívák vannak

Az élelmiszerárak a drogériákban és a vegyesboltokban gyakran jelentősen magasabbak, mint a Family Dollarhoz hasonló dollárüzletekben, amelyek olcsóbb saját márkás termékek szélesebb választékát kínálják, és méretük miatt befolyással vannak a beszállítókra.

A lánc azt hirdette, hogy üzletei az alacsony jövedelmű embereket szolgálják ki, akik a szupermarketekben tett látogatások között a legszükségesebb dolgok beszerzése miatt látogatják az üzleteket. Az augusztus 11-én véget ért évre vonatkozó, a Circana kutatócég által a Reutersnek kizárólagosan átadott adatok szerint azonban az élelmiszer-kedvezményt igénybe vevő vásárlók a dollárüzletekben gyakrabban vásárolnak gabonapelyhet, tejet, kenyeret, levest és fagyasztott vacsorát, mint azok, akik minden más fizetési formát igénybe vesznek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?