Valószínűleg a hagyma a bűnös a McDonald's E. coli járványában, amely a középnyugaton és néhány nyugati államban legalább 75 embert megbetegített és egy ember halálát okozta. A McDonald's a 14 ezer amerikai éttermének egyötödében levette a Quarter Pounder-t az étlapról.
A 61 ember közül, akikről rendelkezésre állt információ, 22-en kerültek kórházba, és két embernél hemolitikus urémiás szindróma alakult ki, egy olyan súlyos állapot, amely veseelégtelenséget okozhat - közölte pénteken az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság.
A húst már szigorúan ellenőrzik
Az elmúlt években a marhahúspogácsák uralták az ételmérgezésekkel foglalkozó ügyvédek aktáit, azt követően, hogy az amerikai szövetségi egészségügyi szabályozók lecsaptak a marhahús-szennyezésre, miután a Jack in the Box burgerekhez kapcsolódó E. coli járvány több mint 170 embert kórházba juttatott és négy ember meghalt.
Ennek eredményeként a marhahússal kapcsolatos esetek sokkal ritkábbak lettek, mondják a szakértők. A problémát ma már inkább az egyéb összetevők jelentik.
Szakértők szerint a legnagyobb különbség az, hogy a marhahúst hőkezelik, míg a friss termékeket definíció szerint nem főzik. Donald Schaffner, a Rutgers Egyetem élelmiszertudományi és élelmiszerbiztonsági szakértője szerint a megfelelő hőkezelés egyfajta "csodaszer" a fertőzés ellen.
A nagyüzemi terményeket hasonló mértékben mossák, fertőtlenítik és vizsgálják, mint a marhahúst, de a szakértők szerint a tesztek nem képesek elég alacsony szintű szennyeződést kimutatni.
A terményeket gyakran a szabadban termesztik, ahol a vadon élő állatok vagy a közeli mezőgazdasági haszonállatok ürüléke beszivároghat az öntözővízbe. Az E. coli normális kórokozó az állatok bélrendszerében. A szarvasmarháknál gyakrabban fordul elő, de kimutatták már libákban, vaddisznókban, szarvasokban és másokban is - mondta Mansour Samadpour élelmiszerbiztonsági szakember.
Senki nem tudta kimutatni
Pénteken a McDonald's közölte, hogy határozatlan időre leállítja a hagyma beszerzését a Taylor Farms Colorado Springs-i üzeméből.
A vállalat közlése szerint az ebből a létesítményből származó szeletelt hagymát körülbelül 900 éttermébe szállították Colorado, Kansas, Wyoming és a régió más államainak egy részeibe. A McDonald's beszállítói gyakran tesztelik a termékeket, és ezt a járvány kitörésére a Centers for Disease Control and Prevention által megadott időpontban is megtették, ám egyikük sem azonosította ezt az E. coli törzset, mondták a vállalat szóvivői.