Változás jön a kenyér árában itthon: ez várhat a vásárlókra hamarosan

Változás jön a kenyér árában itthon: ez várhat a vásárlókra hamarosan

agrarszektor.hu
Egyre többe kerül a malmi búza itthon, ami azt jelenti, hogy hamarosan a lisztért és a kenyérért is többet kell majd fizetni. A malmoknak ugyan jól jönne az olcsó import, de az ukrán gabona behozatalát tiltja a hazai importstop, az orosz búzát pedig védővámmal drágítja az EU.

Nem ukrán, magyar búza és kukorica termelőtől eladó: 100 Ft/kg.” Ilyen borsos áron, tonnánként 100 ezer forintért kínálja az idei termését az egyik nyugat-dunántúli gazda, és a térségben más termelő is ennyiért kínálja a malmi búzát akár kis tételben is. Az Alföldön kicsit olcsóbban, de így is 8 ezer forintért hirdeti mázsáját egy jász-nagykun-szolnok vármegyei másik termelő. Az árak alapján pár hét alatt sokat drágult a búza, hiszen az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszer szeptember közepi adatai szerint az étkezési búza hazai termelői ára - áfa és szállítási költség nélkül - tonnánként még mindössze 73 588 forint, a takarmánybúzáé 72 520 forint volt - írja az mfor.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai árakra az is hatással van, hogy az unióban a tavalyitól jóval elmaradt, az előzetes adatok szerint 122 millió tonna lett az idei búzatermés. A legjelentősebben Franciaországban és Németországban csökkent a hozam. A kenyérgabona határidős jegyzésára szeptember 23-án így tonnánként átszámítva 96 939 forintra emelkedett átmenetileg a párizsi árutőzsdén (MATIF). Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) főtitkára elmondása szerint elszakadt egymástól a takarmány és a malmi búza ára. A malmok így csak a tavalyinál jóval drágábban tudták, tudják a szükséges alapanyagot megvásárolni.

Aki sokallja, vár, az lemarad, mert sorban állnak a nyugat-európai vevők is, hiszen egész Európában kisebb a kínálat. Ami jó hír, hogy ha drágán is, de a malmok még időben be tudtak vásárolni. Az viszont már kevésbé örömteli, hogy a minőségi malmi búza tavalyinál magasabb ára okozta többletköltséget nem tudja lenyelni a malomipar. Nincs akkora nyeresége, így „ez a lisztárakban fog tükröződni. A drágább liszt pedig borítékolhatóan a sütőipari termékek árára is hatással lesz - a kérdés az, hogy milyen mértékben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?