Hihetetlen, hogy termesztenek körtét a belgák: ilyet még biztos nem láttál

Hihetetlen, hogy termesztenek körtét a belgák: ilyet még biztos nem láttál

agrarszektor.hu
Klímasátrakban nevelt körtefákon vizsgálják Limburg tartományban a klíma megváltozásával várható minőségi és mennyiségi változásokat, szimulálva a 2040-re előrejelzett éghajlati értékeket. A kutatás célja a globális felmelegedés kihívásainak pontosabb megértése, amely során a magasabb hőmérséklet hatását vizsgálják a körte méretére, húskeménységére és cukortartalmára. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a melegebb körülmények laza szerkezetű, de édesebb gyümölcsöket eredményeznek, ami hatással van a tárolhatóságra és az értékesítésre is.

A belga körtetermesztés központjában, Limburg tartományban három éve indult meg az a kutatás, amelynek keretében 12 kupolaszerű klímasátorban, kontrollált körülmények között nevelnek körtefákat abból a célból, hogy szimulálják a 2040-re előrejelzett éghajlati változásokat. A kutatók a globális felmelegedés jelentette kihívásokat szeretnék pontosabban megérteni, a várható hatásokat felmérni - írja a FruitVeb.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatást Francois Rineau, a Hasselti Egyetem docense vezeti. A klímasátrakban hőhullámokat, aszályos körülményeket, valamint az akár árvizeket is modellező egyenetlen csapadékmennyiséget, és a jelenleginél magasabb hőmérsékletet szimulálnak. Az eddig három betakarítást felölelő kutatás során mérik a betakarított körte méretét, húskeménységét és cukortartalmát, összehasonlítva azokat a jelenlegi éghajlati szimulációkban termesztett körtékkel.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az eddigi eredmények szerint a magasabb hőmérséklet rontja a húskeménységet és növeli a cukortartalmat, azaz lazább szerkezetű, de édesebb gyümölcsöket eredményez, ami lerövidítheti a körte tárolhatóságát és befolyásolhatja az értékesítést. Az éghajlatváltozás már most is komoly hatással van az európai körtetermesztésre, ezen belül Belgiumra is: a WAPA előrejelzése szerint a termés az idén 27%-kal csökken, ami elsősorban a meleg tavasz miatti korai virágzás, majd az ezt követő késő tavaszi fagyok egyenes következménye.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?