Lecsaptak az élelmiszerhamisító bandára: többeket letartóztattak

Lecsaptak az élelmiszerhamisító bandára: többeket letartóztattak

agrarszektor.hu
Organikus termékeket hamisító bünözők buktak le Spanyolországban, a csoport hamis bio-jelöléssel árult hagyományos zöldségeket és gyümölcsöket. A szervezet nem piti csalókból állt, amit már az értékesített mennyiség is jelez, másrészt az is, hogy tevékenységük fedezéséhez laboratóriumokat is “megdolgoztak”, ahol sikeresen manipulálták az elemzési eredményeket, például a növényvédőszer-maradványérték vizsgálatokat.

A Guardia Civil az Obstteller-művelet keretében Granada körzetében (Motril) egy olyan bűnözői csoportra csapott le, amely nemzetközi élelmiszercsalással foglalkozott. Összesen négy személyt tartóztattak le, és további 16 személy ellen folyik nyomozás különböző bűncselekmények, többek között súlyos csalás, okirathamsítás és szervezett bűnözői tevékenység miatt - írja a FruitVeB.

A banda hagyományos gyümölcsöket és zöldségeket értékesített biotermékként az európai piacokon, kihasználva, hogy a biotermékek jóval drágábbak. Ehhez meghamisították a termékek nyomon követhetőségét garantáló tanúsítványokat. Becslések szerint hat hónap alatt több mint kétezer tonna hagyományos terméket sikerült biotermékként értékesíteniük. A letartóztatottak között van a cég tulajdonosa és fedőemberei, míg a nyomozás során a gyümölcs- és zöldségbeszállítók, valamint a hamis tanúsítványokat kiállító cégek is érintettek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?