Az 1169/2011/EU rendelet II. melléklete állapítja meg a fogékony személyekben allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek jegyzékét. Az élelmiszerekben való jelenlétükre vonatkozó információkat a rendelettel összhangban minden esetben közölni kell a fogyasztóval. A fogyasztók védelme és az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásra vonatkozó szükségtelen kötelezettségek elkerülése érdekében a II. melléklet naprakésszé tételét célozza a megjelent jogszabály - olvasható a NAK oldalán.
A Bizottság felkérése alapján az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 2023. szeptember 25-én közzétette tudományos szakvéleményét, amely arra a következtetésre jutott, hogy a rendelkezésre álló információk és adatok alapján rendkívül valószínűtlen (≤ 1 %-os valószínűség) az, hogy a mustármagból származó behénsav felhasználásával gyártott emulgeálószerek (E470a, E471 és E477) szájon át történő fogyasztása a javasolt felhasználási feltételek mellett allergiás reakciót váltana ki mustárra allergiás embereknél. E következtetések alapján az 1169/2011/EU rendelet mellékletéből kizárásra kerülnek a mustármagból származó behénsav felhasználásával gyártott emulgeálószerek (E 470a, E 471 és E 477), a következő módon. A rendelet II. mellékletének 10. pontja helyébe a következő szöveg lép:
10. Mustár és a belőle készült termékek, kivéve: az E 470a, E 471 és E 477 emulgeálószerek gyártásához használt két lepárlási lépés után nyert, legalább 85 %-os tisztaságú behénsav.
Ezt a rendeletet 2025. április 1-jétől kell alkalmazni. A 2025. április 1. előtt jogszerűen forgalomba hozott vagy felcímkézett, e rendeletnek meg nem felelő élelmiszerek a készlet erejéig forgalmazhatók. Ez a rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2024.09.25.) követő huszadik napon lép hatályba.