2024. október 7. hétfő Amália
Egy évvel később indulhat az új szabályozás: ez rengeteg termelőt érint

Egy évvel később indulhat az új szabályozás: ez rengeteg termelőt érint

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság 2024. október 2. napján javasolta az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa részére az Erdőirtásmentes Termékek Rendelet (EUDR) végrehajtásának elhalasztását. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a faanyag-származás nyomon követését szolgáló EUTR szabályozás továbbra is hatályban van, azt a faanyagpiaci szereplőknek továbbra is figyelembe kell venniük.

Az Európai Bizottság 2024. október 2. napján közreadott közleménye alapján javasolja az Európai Parlament és a Tanács részére az erdőirtáshoz és az erdőpusztuláshoz kapcsolódó egyes áruk és termékek uniós piacon történő forgalmazásáról és Unióból történő kiviteléről, valamint a 995/2010/EU rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2023. június 29-én hatályba lépett EU 2023/1115 rendelet (Erdőirtásmentes Termékek Rendelet, még rövidebben EUDR) végrehajtásának elhalasztását. Az Európai Bizottság javaslata válasz az iparág és a globális partnerek nyomására, akik a rendelet végrehajtására több iránymutatást és felkészülési időt kértek. A javaslat értelmében a rendelet végrehajtását 12 hónappal későbbre tolnák, hogy az érintett felek jobban felkészülhessenek az új szabályozásra - írja a NAK.

Amennyiben az uniós döntéshozatali folyamat során a halasztás mellett döntenek, az érintett vállalatoknak több idejük lesz felkészülni az új követelményekre, például a származási igazolások és a fenntarthatósági tanúsítványok beszerzésére. Lehetőség nyílik tehát arra, hogy jobban alkalmazkodjanak az új szabályozáshoz és biztosítsák, hogy tevékenységük megfeleljen az EUDR előírásainak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos megjegyezni, hogy az Európai Bizottság javaslata az EUDR végrehajtásának elhalasztásáról még nem végleges döntés. Az uniós döntéshozatali folyamat során a javaslatot az Európai Parlamentnek és az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia. Ez a folyamat több lépésből áll, beleértve a javaslat felülvizsgálatát, módosítását és végső elfogadását is. A Bizottság javaslata tehát csak az első lépés, a végleges döntéshez mindhárom intézmény egyetértése szükséges. Amennyiben a bizottsági javaslatot az Európai Parlament és a Tanács is jóváhagyja, a rendelet a nagyvállalatok esetében 2025. december 30-án, a mikro- és kisvállalkozások esetében pedig 2026. június 30-án lépne csak életbe. Az alkalmazás jelenlegi dátuma a nagyvállalatok esetében 2024. december 30.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?