Észrevétlenül terjed a rettegett kór az emberre: újabb fertőzötteket találtak

Észrevétlenül terjed a rettegett kór az emberre: újabb fertőzötteket találtak

agrarszektor.hu
A madárinfluenza újabb emberi eseteit jelentették Kaliforniában, miközben a tejelő szarvasmarha-állományokban is egyre terjed a fertőzés. Az állam egészségügyi hatóságai további megbetegedésekre számítanak a fertőzött állatokkal érintkező mezőgazdasági dolgozók körében, bár a lakosságot érintő kockázatot továbbra is alacsonynak ítélik meg - írta meg a Reuters.

Kalifornia szerdán bejelentette a madárinfluenza harmadik emberi esetét egy tejipari dolgozónál, aki fertőzött szarvasmarhákkal került kapcsolatba, de két további lehetséges esetet is azonosítottak. A kaliforniai közegészségügyi hivatal közlése szerint várhatóan további eseteket fognak igazolni olyan személyeknél, akik fertőzött tejelő szarvasmarhákkal érintkeztek. Az Egyesült Államok legnagyobb tejtermelő államában az utóbbi időben megugrott a tejelő tehenek fertőzöttsége. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium adatai szerint idén eddig 14 államban közel 300 tejelő állományban mutattak ki pozitív eredményt, és az esetek mintegy harmadát augusztus vége óta Kaliforniában regisztrálták.

A hatóságok hangsúlyozzák, hogy a pasztőrözött tej és tejtermékek továbbra is biztonságosan fogyaszthatók. Országszerte összesen 16, tejelő tehenekkel és baromfival érintkező embernél lett pozitív a teszt 2024-ben. Emellett Missouriban egy olyan személy is megfertőződött, akinek nem volt közvetlen ismert kapcsolata állatokkal. Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szerint a fertőzött állatokkal érintkező embereknél előforduló esetek nem váratlanok, ugyanakkor a lakosságot érintő kockázatok alacsonyak.

A vírus szarvasmarhákra való átterjedése és a mezőgazdasági dolgozók megfertőződése aggodalmat keltett a tudósok és a szövetségi tisztviselők körében az embereket érintő potenciális kockázatok miatt. A kaliforniai közegészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint nincs ismert kapcsolat vagy érintkezés a kaliforniai megerősített vagy lehetséges esetek között. Ez arra utal, hogy a vírus az államban állatokról terjedt át az emberekre, és nem emberről emberre.

A fertőzött személyek mindegyike különböző farmokon érintkezett állatokkal, és enyhe tüneteket tapasztaltak, beleértve a szem kivörösödését vagy váladékozását. A minisztérium közlése szerint egyikük sem került kórházba. A CDC szerint a vírusban nem figyeltek meg olyan genetikai változásokat, amelyek az emberek közötti fertőzés vagy terjedés fokozott képességére utalnak, és azt is hozzátették, hogy olyan változást sem észleltek, amely csökkentette volna a vírusellenes gyógyszerekkel szembeni fogékonyságot.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. október 10. 15:29