2024. október 11. péntek Brigitta, Gitta
Búcsúzhatunk a népszerű magyar élelmiszertől: befejezték a gyártását

Búcsúzhatunk a népszerű magyar élelmiszertől: befejezték a gyártását

agrarszektor.hu
A Győri Otthon háztartási keksz gyártásának megszüntetése után egy több mint százéves magyar gasztronómiai hagyomány tűnik el a boltok polcairól. A Mondelez multinacionális vállalat döntése nyomán a 117 éve gyártott termék a csökkenő fogyasztói kereslet miatt kerül ki a kínálatból, ami aggodalmat kelt a magyar fogyasztók és gasztronómiai szakértők körében - közölte az Index.

A globalizálódó élelmiszer-kereskedelem és a profitmaximalizálás újabb áldozatot követelt a magyar termékek sorában. Ezúttal az egyik legrégebb óta gyártott kekszféleség, a Győri Otthon háztartási keksz tűnik el az üzletek polcairól, amelynek ízét és sokoldalú felhasználhatóságát generációk óta ismerik és kedvelik a magyar fogyasztók. Az amerikai Mondelez multinacionális édességipari holding, miután megvásárolta a Győri Keksz Kft.-t, 2019-ben áthelyezte a kekszgyártást Győrből a székesfehérvári üzemegységébe. A közelmúltban kiadott közleményükben bejelentették, hogy 2024 első negyedévében végleg megszüntetik a háztartási keksz gyártását, és nem tervezik annak újraindítását.

A háztartási keksz gyártását a Mondelez 2024 első negyedévében megszüntette, és nem is tervezi a gyártás újraindítását. Ennek oka sajnos a fogyasztói kereslet tendenciózus, folyamatos csökkenése, amely mára marginálissá vált. Reméljük, gazdag kekszkínálatunkból talál magának olyan terméket, amely megfelel étkezési szükségleteinek.

- áll a vállalat közleményében. A döntés különösen érzékenyen érinti a magyar fogyasztókat, hiszen a háztartási keksz alapvető összetevője számos népszerű édességnek, mint például a kókuszgolyó, a kekszszalámi vagy a sütés nélküli torták. Bár tavaly tavasszal jelentősen, mintegy 70 százalékkal megdrágultak a keksztermékek, a háztartási keksz továbbra is megkerülhetetlen alapanyagnak számított a magyar konyhákban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Termékkritikus nevű tiktoker-blogger a témával kapcsolatban kiemelte a háztartási keksz történelmi jelentőségét:

Nem csupán a magyar háziasszonyok veszítettek a Győri háztartási keksz eltűnésével, hanem mindenki, aki valaha is használta, szerette ezt a klasszikus terméket. A legnagyobb vesztesek azonban mi, magyarok vagyunk. Egy több mint 100 éves, tradicionális terméket veszítettünk el és úgy tűnik, hogy a magyar gasztronómiai örökség egy része ismét a süllyesztőbe került.

A Termékkritikus felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen jellegű termékek eltűnése nem egyedi eset. Korábban a Mondelez a klasszikus Sport szelet gyártását is leállította 71 év után. A szakértő szerint szükség lenne egy olyan valódi Nemzeti Érdekvédelmi Hivatalra, amely biztosítja, hogy a magyar ikonikus termékeket ne lehessen észrevétlenül eltüntetni a polcokról.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?