2024. október 11. péntek Brigitta, Gitta
Olyan időjárás jöhet, ami az egész mezőgazdaságra óriási hatással lesz

Olyan időjárás jöhet, ami az egész mezőgazdaságra óriási hatással lesz

agrarszektor.hu
Az amerikai meteorológusok szerint jelentős esély van a La Niña időjárási jelenség kialakulására az év végén is, ami globális szinten befolyásolhatja az időjárást és a mezőgazdaságot. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a jelenség akár 2025 elejéig is eltarthat és olyan szélsőséges időjárási eseményeket okozhat, mint árvizek, aszályok vagy hurrikánok - írtja a Reuters.

Az Egyesült Államok kormányzati előrejelzői 60 százalékos esélyt látnak arra, hogy szeptember és november között La Niña időjárási körülmények alakulnak ki. A szakértők szerint a jelenség várhatóan 2025 január-márciusáig fennmaradhat. A La Niña egy olyan éghajlati jelenség, amelyet az átlagosnál hűvösebb óceáni hőmérséklet jellemez a Csendes-óceán középső és keleti egyenlítői részén. Ez a jelenség gyakran összefüggésbe hozható a globális mezőgazdaságot érintő árvizekkel és aszályokkal, valamint a karibi térségben a hurrikánok fokozott aktivitásával.

A hurrikánok okozta károk már most is jelentősek. Floridában például a közelmúltban két hurrikán is pusztított: a Helene és a Milton. Az utóbbi érkezése előtt kétmillió embert kellett evakuálni. A becslések szerint mindkét vihar több milliárd dolláros kárt okozott. Az El Niño, a La Niña és a féléves fázis közötti ciklus általában 2-7 évig tart. A japán időjárási hivatal a hét elején közölte, hogy jelenleg sem El Niño, sem La Niña jelenségekre utaló egyértelmű jelek nincsenek, de a La Niña jellemzői erősödnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A La Niña általában kevesebb csapadékkal és az aszályos körülmények romlásával jár, ami globális szinten is hatással lehet a mezőgazdaságra. Jason Nicholls, az AccuWeather vezető nemzetközi előrejelzője azonban óvatosságra int:

Úgy tűnik, hogy egy gyenge La Niña köd fog kialakulni az elkövetkező hónapokban, amely rövid életű lesz. Ennek ellenére más tényezők továbbra is az összességében csapadékot hoznak Ausztrália termőterületein a nyár folyamán, függetlenül attól, hogy a La Nina jelentős szerepet játszik-e vagy sem.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy bár a La Niña kialakulásának esélye jelentős, más tényezők is befolyásolhatják az időjárást, így a pontos hatások előrejelzése még mindig kihívást jelent.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?