2024. október 16. szerda Gál
Brutális élelmiszerdrágulás sújtja Gázát: egekben a tojás, a liszt ára

Brutális élelmiszerdrágulás sújtja Gázát: egekben a tojás, a liszt ára

agrarszektor.hu
Az izraeli támadások következtében súlyos élelmiszerhiány alakult ki a Gázai övezetben, ami az árak drasztikus emelkedéséhez vezetett. Az ENSZ becslései szerint mintegy 400 ezer palesztint fenyeget éhínség Gáza északi részén, miközben az övezet teljes lakosságának 96 százaléka küzd nagyfokú élelmiszerhiánnyal - jelentette az Aljazeera.

Az izraeli hadsereg több mint két hete szinte teljesen elzárta az élelmiszersegélyek útját Gáza északi részébe. Az izraeli támadások és a kényszerű evakuálási parancsok miatt bezártak az élelmiszerosztó pontok, konyhák és pékségek. Az egyetlen működő pékség Gáza északi részén, amelyet a Világélelmezési Program (WFP) támogatott, kigyulladt egy izraeli támadás következtében. Az élelmiszerárak az egekbe szöktek, messze meghaladva a lakosság anyagi lehetőségeit. A legtöbb gázai lakos elvesztette munkáját a gazdaság összeomlása miatt, és már a megtakarításaik is elfogytak. Sokan kénytelenek jótékonysági konyhákra és segélyosztásokra támaszkodni.

A csecsemőtápszer különösen nehezen beszerezhető: északon szinte egyáltalán nem kapható, délen pedig egy 350 grammos doboz ára 15 dollár. A tejmentes tejpor ára északon kilogrammonként 124 dollárra emelkedett. A műholdfelvételek tanúsága szerint a korábban termékeny mezőgazdasági területek, mint például a lédús szamócáról híres Beit Lahiya környéke, súlyos károkat szenvedtek az izraeli támadások következtében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. október 16. 15:02