2024. október 20. vasárnap Vendel
Nagy a baj: veszélyes kártevő jelent meg a magyar vizekben

Nagy a baj: veszélyes kártevő jelent meg a magyar vizekben

agrarszektor.hu
Olyan állat bukkant fel a magyar tengerben, amely komoly aggodalomra ad okot. Mind a Balatonban és annak vízrendszerében, mind pedig a Séd vízrendszerben is kimutatták a vörös mocsárrák jelenlétét.

Bár korábban nem volt jelen a térségben egy tízlábú rákfaj, az utóbbi időben azonban egyre nagyobb számban találkoznak vele a kutatók. A vörös mocsárrák (Procambarus clarkii) egyedeit főként hobbi állattartók eresztik a vízbe, ami azért veszélyes, mert az idegenhonos faj káros hatással van az őshonos fajokra - olvasható az Infostart oldalán.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park közlése szerint a faj világszerte az egyik leggyakoribb tízlábú rákfajjá vált a véletlen és direkt telepítések hatására. Ebben nagy szerepe van az emberi felelőtlenségnek, tudatlanságának, hiszen számos természetes vízbe bekerült, főleg a kevésbé jártas hobbi állattartóknak köszönhetően. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén - ami magában foglalja Veszprém, Zala vármegyét és Somogy vármegye Balatonhoz közeli, északi részét -, mostanáig nem volt ismert a vörös mocsárrák előfordulása. A nemzeti park és a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézet munkatársai idén októberben azonban mind a Balatonban és annak vízrendszerében, mind pedig a Séd vízrendszerben is kimutatták a vörös mocsárrák jelenlétét, ami komoly aggodalomra ad okot.

A vörös mocsárrák a hazai viszonyok között is igen jól érzi magát. Az eddigi hazai előfordulási helyein is gyors terjeszkedésbe kezdett. A mocsárrák egy igen agresszív faj, ahol felbukkan, ott a vízi élőlények fajösszetétele gyorsan megváltozik. Azonban nem csak ezzel, hanem az általa hordozott kórokozók által is megtizedeli az őshonos tízlábú rákfajaink állományait. Jelen esetben a Bakony és Balaton térségében elsősorban a folyami rákra és kecskerákra jelent nagy veszélyt. Kiváló aljzatfúró, ezért az árvízvédelmi töltések, a zárt és felszíni csatornahálózatok gyengítésével is képes károkat okozni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?