Alig ismerik ezt a titkot a földeken: pedig a növények sorsa múlhat rajta

Alig ismerik ezt a titkot a földeken: pedig a növények sorsa múlhat rajta

agrarszektor.hu
A mikorrhizagombák szimbiotikus kapcsolatot alakítanak ki a növényekkel gyökereiken keresztül, mellyel segítik egymás tápanyagellátását. A növények cukrokat juttatnak a gombáknak, cserébe azok nitrogénnel, foszforral és egyéb tápanyagokkal látják el őket, így mindkét fél számára előnyös ez a folyamat. Az arbuszkuláris mikorrhiza gombák különösen elterjedtek, és egyes kutatások szerint akár 16 százalékkal is növelhetik a szántóföldi növények esetében a terméshozamot.

A mikorrhiza egy görög eredetű szó, amely gombagyökeret jelent és ezt nagyjából 150 éve írták le először tudományosan. Ennek több fajtája van, de alapvetően mindegyikre az jellemző, hogy a bizonyos növények gyökerébe, vagy a gyökerek felszínére speciális gombák telepednek, vagy idegen szóval kolonizálják a gyökeret, és ez a növény, illetve a gombák között szimbiotikus kapcsolatot épít ki, amit mutualista szimbiózisnak nevezünk. A lényeg az, hogy mind a két fél jól jár, a gomba is, meg a növény is.

Legegyszerűbb, vagy a legfontosabb szempontja az az egésznek, hogy a gomba a növénytől kap szénforrásokat, tehát cukrokat, - amit a növény a fotoszintézissel termel meg - melyet a gyökerében átad az ott lévő gombának. Cserébe a gomba a talajból felvett tápanyagokkal, ásványi anyagokkal látja el a növényt. Ezek között nyilván a nitrogén, a foszfor és a kálium, ami a legfontosabb, de a mikroelemek területén is jelentős szerepe lehet az együttélésnek

- fogalmazott Dr. Parádi István, a ELTE TTK, Biológiai Intézet adjunktusa.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért van szükség az együttélésre?

A növények maguk is képesek felvenni a talajból a szükséges makro- és mikroelemeket, így jogos a kérdés, miért is szükségesek a mikorrhiza gombák a talajéletben.  A gombák hatékonyabban, „olcsóbban” és jobb hatásfokkal képesek ezt a felvételt megtenni.

Azért a cukormennyiségért, amit a növény átad a gombának, jóval több ásványi anyagot kap, mintha gyökeret növesztene azokban a talajrészekben, ahonnan ezeket fel tudja venni. Tehát a gomba egyszerűen úgy működik, mint egy alvállalkozó, én úgy szoktam definiálni. Ez egy hosszú távon nagyon jól működő dolog.

- vélekedett Dr. Parádi István.

Ezen kapcsolat kialakulása egészen fél milliárd évre vezethető vissza, amikor a szárazföldön kezdtek el megtelepedni, kialakulni az első magasabb rendű növények. Először pl. a májmohák, majd a mohák különböző csoportjai a harasztok és így tovább.

Ezek a gombák már akkor segítettek ezeknek a növényeknek annak érdekében, hogy szárazföldön egyáltalán meg tudjanak telepedni és ezeket a körülményeket el tudják viselni. A tengerben sokkal egyszerűbb a tápanyagfelvétel, mert ott az ásványi sók oldott formában vannak jelen a vízben. Szárazföldön már nem ez a helyzet, mert ott lehet szárazság, kialakulhat tápanyaghiány. Sokféle stresszhatással kellett ezeknek a növényeknek szembenézni, és ebben ezek a gombák nagyon sok segítséget nyújtottak. És ez azóta is így van

- fogalmazott az Agrárszektornak a szakértő.

EZ IS ÉRDEKELHET

Többféle mikorrhiza szimbiózis létezik

A mérsékelt égöv fásszárú növényei közül több gazdaságilag jelentős fajra szintén jellemző az arbuszkuláris mikorrhiza kapcsolat. Ezen kívül a legtöbb nyitvatermő (a Pinaceae család kivételével), a harasztok és a májmohák is AM-képzők. Az arbuszkuláris mikorrhiza a szántóföldi növényeknél is jelen van. Az eddig azonosított AM gombafajok száma meglehetősen alacsony, mindössze 3-400 faj ismert és leírt, viszont rendkívül elterjedtek és a talajban a leggyakoribb gombafajok közé tartoznak.

Az arbuszkulum az a képlet, amit a gomba és a növény közösen létrehoz a gyökérben. Ez egy olyan sejtméretű, egy növényi sejten belül kialakuló kis képlet, ami úgy alakul ki, hogy a gomba behatol a gyökérbe, a növényi sejtbe, ott kis fácska jellegű szerkezetet hoz létre és ott történik a tápanyagátadás a két fél között.

- mondta el az Agrárszektornak Dr. Parádi István.

A másik még nagyon jelentős mikorrhizatípus az ektomikorrhiza, amely valamivel később, a karbon korban alakult ki a nyitvatermők elterjedésével párhuzamosan, amikor a fás növények kezdtek elterjedni. Ha fenyőerdőben, vagy akár lombhullató erdőben járunk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy azok a fák ektromikorrhizákkal élnek szimbiózisban.

A természetben a növények nem élnek monokultúrákban, mint ahogyan azt a gazdaságokban gyakran látjuk, hanem többféle növényfaj alkot vegyes társulásokat. Ebben a közegben a nem mikorrhizás növények közvetett segítséget kapnak a mikorrhizás növényektől például úgy, hogy a gombával együtt élő növények elpusztulnak, a felhalmozott tápanyag pedig visszajut a talajba, ahol az más növények számára elérhetővé válik. A talajszerkezetet is kedvezően befolyásolják a gombák, ami még több tápanyagot tesz hozzáférhetővé az összes növény számára. Így a növények közötti együttműködés és a talajközeg változása egy összetett, egymást támogató növénytársulás kialakulásához vezet.

Enélkül nem igazán lehet elképzelni egy stabilabb működő növénytársulást a Földön.

- fejtette ki a szakértő.

Szántóföldi növények és mikorrhiza

A kutatások azt mutatják, hogy az arbuszkuláris mikorrhiza (AM) gombák, melyek természetes tápanyagellátását biztosítják a növényeknek, javíthatják a terméshozamot. Egy, a szakértő által elemzett német metaanalízis adataira támaszkodva kimutatható, hogy az AM gombák akár 16 százalékkal növelhetik a terméshozamot a globális szántóföldi növénytermesztésben, bár ez a hatás helyenként eltérő lehet. Ha ezt a számolást vesszük alapul és ha ezeket a gombákat teljesen kiirtanánk a talajból, a terméshozam legalább 16 százalékkal csökkenne. A modern mezőgazdasági gyakorlatok megterhelik a talajt- szántással, vegyszerekkel és műtrágyázással- ami hosszú távon csökkentheti a mikorrhiza gombák mennyiségét és diverzitását.

A talaj egészségét több tényező határozza meg, mint például a benne élő mikroorganizmusok (baktériumok, gombák, férgek, atkák, rovarok, stb.) mennyisége, diverzitása és az ökológiai egyensúlyuk. A gazdag mikrobiális talajközösségben a növények megfelelő tápanyagellátásban részesülnek, ellenállóbbá válnak a kórokozókkal szemben. Ha egészséges, tápanyagban gazdag növényeket fogyasztunk, az közvetetten hatással van a saját egészségünkre is, például az emésztőrendszerünkben található baktériumok összetételére, ami fontos szerepet játszik az immunrendszerünk és az emésztésünk megfelelő működésében. Így a talaj egészsége közvetetten, de alapvetően befolyásolja az emberi egészséget is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gomba sem dolgozik egyedül

A gombák szervezik a talajban lévő mikrobiális közösséget

- fogalmazott Dr. Parádi István. Hozzátette:

A gombák sem dolgoznak egyedül, nekik is vannak szimbionta baktériumaik, melyeket a gomba ugyanúgy táplál. Léteznek például a foszfát-mobilizáló baktériumok, melyekkel a gomba szimbiózisba lép. Leegyszerűsítve ezek mobilizálják a foszfátot, amit a gomba felvesz, majd eljuttat a növénynek. Megkapja érte a cukrot, melynek egy részét odaadja a baktériumoknak. A lényeg, hogy ez egy sokelemes szimbiotikus kapcsolatot jelent.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?