Búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Eltűnhet sokak kedvence?

Búcsúzhatunk ettől az élelmiszertől? Eltűnhet sokak kedvence?

agrarszektor.hu
A kávé világszerte népszerű ital, amelynek ára a klímaváltozás és a termelési kihívások miatt folyamatosan emelkedik, így sokan attól tartanak, hogy luxuscikké válhat. Márkosi Balázs szerint a klímaváltozás és a munkaerőhiány komoly veszélyt jelent a kávétermesztésre, különösen az arabica fajtákra, ezért a robusta kávé termesztése válik egyre kedvezőbb választássá. A fenntartható, regeneratív gazdálkodás kulcsfontosságú a kávé minőségének megőrzésében és a jövőbeni ellátás biztosításában, célja pedig, hogy 2030-ra a zöldkávé 95%-a fenntartható forrásból származzon.

Az emberek világszerte naponta kávéznak, sokféle ízesítési és fogyasztási szokással, a kávé hatásairól pedig eltérő tudományos vélemények léteznek. Az időjárási szélsőségek és a klímaváltozás miatt csökkenő kávétermesztési hozamokkal és a növekvő kereslettel a kávé ára egyre magasabbra emelkedik. Sokan aggódnak amiatt, hogy a kávé luxuscikké válhat és ízvilága is megváltozhat a jövőben - írja az Index.

Márkosi Balázs a Nespresso kávénagykövete szerint a kávétermesztést fenyegető veszélyek, például a klímaváltozás és a munkaerőhiány komoly aggályokra adnak okot, és ha nem történik változás a kávé akár teljesen eltűnhet. A klímaváltozás különösen az érzékenyebb arabica fajtákat veszélyezteti, míg a robusta kávé, amely jobban ellenáll a szélsőséges időjárásnak, előnyösebb termesztési választássá válhat. Emellett a kávéültetvényesek elöregedése és a fiatal generációk érdektelensége miatt a kávétermesztés utánpótlása is problémás. Felmerül a kérdés, hogyan lehet megelőzni vagy visszafordítani a kedvezőtlen változásokat, illetve miként védekezhetünk a szélsőséges időjárás hatásai ellen. 

A természeti környezetre hasonlóan kell tekintenünk, mint az ember szervezetére. Egy olyan búzatábla betegségekkel, kártevőkkel szembeni önvédelmi képessége, amit trágyával, permetszerekkel és különböző gombaölőkkel tartanak életben, félelmetesen tendál a nulla felé. Emiatt a talajban lévő életerő, ami kimutatható a baktériumok és gombák sokszínűségéből, szintén nagyon silány – ez megfeleltethető az emberi emésztőrendszer legfontosabb része, a mikrobiom működésének. Ezt a rendet úgy tudjuk visszaállítani, ha az eredeti természeti körforgáshoz hasonló rendszert építünk, és hagyjuk a természetet meggyógyulni, immunrendszerét helyrejönni

- fejtette ki a kávészakember. A körforgásos szemlélet részeként a kávétermesztésnél olyan gazdálkodási technikák terjednek, amelyek javítják a talaj minőségét, óvják a vizeket és támogatják a növényzet sokféleségét – ezt nevezik regeneratív gazdálkodásnak. E módszer csökkenti a vegyszerek használatát, és természetes megoldásokat alkalmaz, például kíméletes talajművelést és hasznos növények telepítését a kávéültetvények köré.

EZ IS ÉRDEKELHET

Búcsút kell intenünk a megszokott kávéíznek?

A termőterületek egyre gyorsuló ütemben csökkennek, ami miatt sokan a robusta fajtával és klímarezisztens arabicával kísérleteznek. A kávémester szerint a kávé íze változhat, és a fogyasztók eltérően értékelhetik a megszokott ízjegyeket. Az új kísérletek célja, hogy fenntartsák a kívánatos minőséget a változó körülmények ellenére.

Számos dologgal, variációval próbálkoznak a világban. Akad példa valódi kávé nélküli kávéra is, amit különböző élelmiszeripari maradványokból, például cikóriából, rozsból, árpából, zabból készítenek. Ám amennyiben megpróbáljuk minél tovább megőrizni az értékes termőterületeket, és támogatni az ott dolgozó farmereket ebben a sziszifuszi munkában, úgy nem kell kompromisszumot kötni a valódi, kiváló minőségű kávé ízében. Egyrészt a megfelelő termelési technikák elterjesztése, másrészt azáltal, hogy a fenntartható módon termelt magas minőségű kávéért felárat fizetünk

- mondta a szakértő.

Egyre drágább a kávé

A kávéért már most jelentős felárat fizetünk: egy 200-250 grammos csomag ára idén szeptemberben átlagosan 1470 forint volt, míg 2021-ben még csak 715 forintba került, tehát három év alatt megduplázódott. Hasonló tendencia figyelhető meg az eszpresszónál is, amelynek átlagos ára vendéglátóhelyeken 337 forintról 541 forintra nőtt, ami 62 százalékos emelkedés. Az áremelkedés a mindennapi kávéfogyasztás költségeit jelentősen befolyásolja.

A kávéipari vállalatok közvetve és közvetlenül is kitettek a zöldkávé világpiaci ára változásainak, amely óhatatlanul magával hozza a bolti árak növekedését, amit az elmúlt években láthattunk is

- fejtette ki Márkosi Balázs. Az arabica kávébab beszerzési ára 19 százalékkal, míg a robustáé 45 százalékkal drágult idén január–augusztusban.  A világszintű kávétermelés 2023–2024-ben 178 millió zsák volt, szemben a 2022–2023-as 168,2 millió zsákkal – egy zsák tartalma 60 kilogramm. A Coca Cola HBC Magyarország szerint a 2023 szeptemberétől 2024 augusztusáig tartó időszakban a hazai kiskereskedelmi kávépiac értéke 1%-kal emelkedett, miközben a szegmensek közti arányok változtak. Ebben az időszakban az értékesített őrölt kávé mennyisége 3,7%-kal csökkent, míg a szemes kávé 1,9%-kal, a kapszulás kávé pedig 5,1%-kal nőtt. A Nielsen adatai alapján az instant kávét nem számítva a piac értéke 77 milliárd forintot tett ki, ami 0,9%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Egyre fontosabb a fenntarthatóság

A kávévállalatoknak alapvető érdekük, hogy fenntartható módon biztosítsák a világ egyik legnépszerűbb italának hosszú távú megőrzését. Márkosi Balázs hangsúlyozza, hogy a kávéipar karbonlábnyomának legnagyobb része a zöldkávé termesztéséből adódik, ezért a környezetbarát gazdálkodási módszerek alkalmazása jelentős mértékben csökkentheti a kibocsátást. A regeneratív mezőgazdasági eljárások hozzájárulnak a termőtalaj egészségének fenntartásához, a biodiverzitás megőrzéséhez és az éghajlatváltozás hatásainak mérsékléséhez, céljuk pedig, hogy 2030-ra a beszerzett zöldkávé 95%-a regeneratív forrásból származzon.

A fenntartható kávétermesztés nagymértékben hozzájárulhat a legfenyegetőbb környezeti és társadalmi problémák megoldásához. Segítségével ellensúlyozhatjuk az éghajlatváltozás negatív hatásait, megállíthatjuk és visszafordíthatjuk a biodiverzitás romlását, támogathatjuk a kávétermelő közösségek megélhetését, valamint a fenntarthatóbb élelmiszer-termelést. Épp ezért nem mindegy, milyen forrásból származik a kávé (zöldkávé), amit fogyasztunk

- hívta fel a figyelmet a szakértő.

EZ IS ÉRDEKELHET

Szemes, őrölt vagy kapszulás kávé?

Mindhárom kategóriát számos tévhit lengi körül. Egy olyan pont van, ami mindegyikben közös, a frissesség. A kávé pillanatok alatt képes elveszíteni aromái 40–70 százalékát, így kardinális kérdés, hogy az elkészítés pillanata előtt mennyit állt. Az őrölten, nagyobb kiszerelésben megvásárolt kávé a leggondosabb csomagolás ellenére sem tud olyan lenni az elkészítés pillanatában, mint a frissen őrölt. A kapszulás rendszer azok számára a legelőnyösebb, akik nem szeretnének milliókat költeni egy gépparkra, és/vagy nem tudnak közvetlenül kávépörkölőből vásárolni, mégis szeretnének jó minőségű kávét fogyasztani

– mondta el Márkosi Balázs.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
EZT OLVASTAD MÁR?