2024. július 17. szerda Endre, Elek

Éledezik a hazai rizságazat

Agro Napló
Az utóbbi időben viszonylag keveset hallani a magyar rizstermesztésről. Nem csoda, hiszen a hajdani 50 000 hektáros vetésterület már a múltté, jelenleg nem éri el a 3000 hektárt. A szocializmusban egyébként ott is erőltették a termesztését, ahol nem kellett volna.

 

Ha hinni lehet a híreknek, akkor ismét felvirradhat a magyar rizsnek. Napjainkban, a rendszerváltás óta először megy végbe jelentősebb fejlesztés a hazai rizsföldeken, mely részben a termesztők önerejéből, illetve uniós támogatással történik. Hazánkban főleg a nagykunsági tájkörzetben van hagyománya a rizstermesztésnek.

– Az itt látható gépek, akár a föld elszállítását végző Caterpiller, illetve a talajmunkálatokat végző John Deere erőgép, illetve a kotró mind világszínvonalú technika – mutat körbe Nagy Péter, az Oryza-Carex Kft. ügyvezető igazgatója.

– Ennél korszerűbb eszközökkel nemigen rendelkeznek más üzemek se. Sőt, az ázsiai országokban sokkal kisebb kalitkaméretek, kisebb parcella méretek vannak, mint nálunk.

Az 1980-as évek végén mintegy 27 000 hektáron termeltek rizst hazánkban, szinte kizárólag mezőgazdasági nagyüzemekben. Összeomlásuk után, 2004-ben az Európai Unió 3 200 hektárt hagyott jóvá támogatott rizstermesztő területként. Jelenleg még ez a keret sincs kihasználva.



– Tavaly 72 ezer forintos tonnánkénti nyersrizs-árakról tudtunk beszámolni, az idei árak sajnos, ennél valamivel szerényebbek – közli Nagy Pál Ferenc, a Mentesz Zrt. elnök-vezérigazgatója. - Ami igazából az EU 15-ben nem jelent gondot, csak nálunk, ugyanis nálunk a támogatás mértéke lényegesen alacsonyabb. Ők 2300 euró támogatást kapnak tonnánként és hektáronkénti, ezzel szemben mi csak 300-350 eurót. Ma 2500-2600 hektáron folyik fehérrizs-termesztés, de ez várhatóan bővül a következő években. Úgy látom, hogy mind hazai, mind pedig nemzetközi vonatkozásban nyílnak a kapuk.

A hazai rizstermesztés évi tízezer tonnás termésével nem meghatározó a mezőgazdaságon belül. Azonban a termelők számának növekedése, és a beruházások fokozódása szükségszerűvé tette a szakma érdekképviseletét, a rizsszövetség megalapítását.

– Szövetségünk 2006-ban alakult – mondja Veres János, a Magyar Rizsszövetség elnöke. – Tagjai közt a termelők, feldolgozók, kereskedők egyaránt megtalálhatók. Feladatunk a szakmai érdekek képviselete.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/Eledezik_a_hazai_rizsagazat

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?