2024. július 17. szerda Endre, Elek

Karantén alatt a méhcsaládok

Agro Napló
Hanság déli részén már karantén alatt vannak a méhcsaládok. Pont a legrosszabbkor, hiszen kezdődik a téli felkészülés, a zárlat esetén pedig nem lehet elszállítani a kaptárokat.

 

Úgy tűnik, idén nincs szerencséje a méhészeknek. Rosszul indult az év, gyorsan levirágoztak a növények, a közelmúltban pedig ismét megjelent a nyúlós költésrothadást okozó baktérium a méh családoknál.

A méhek esetében ez azt jelenti, hogy a kórokozó befészkeli magát a kaptárba, amitől az egyedek szaporodásképtelenné vállnak. (A fertőzött méz emberi fogyasztásra veszélytelen.) A méhészek szerint a Hanságban rossz volt az idei szezon, a családok nem tudták az átteleléshez szükséges mézet összegyűjteni. Így szükség lesz az etetésre.



Három évvel ezelőtt 120-130 családot kellett elégetni a betegség miatt. A baktérium most nem koncentráltan, hanem elszórva jelentkezik. Idén nagy területen fertőz, de csupán néhány családot. A Hanság déli részén már érvényben van a karantén. Az északi területekre is számos méhész helyezte ki a kaptárait. Nem csupán megyénkből, hanem Gödöllőről, Balassagyarmatról is jöttek ide gazdák. Ők megnyugodhatnak, ugyanis ezeken a helyeken még nem jelent meg a betegség. A Kisalföld információi szerint ezért további területekre nem kell kiterjeszteni a zár alá vételt.

kisalfold.hu

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/karanten_alatt_a_mehcsaladok

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?