Segítséget várnak az almatermelők

Agro Napló
Az alma mostani, kilónkénti 11 forintos, vagy még ennél is kisebb felvásárlási ára még az önköltséget sem fedezi. A termelők legalább 20 forintos árat tartanának elfogadhatónak.

 

Meglepő, de a kialakult helyzettel még a feldolgozók sem elégedettek, legalábbis ezt tapasztaltuk a Vásárosnaményban. Itt 11 forintot fizetnek a léalma kilójáért úgy, hogy a beszállítás költségét a gazdák viselik. Szabolcs megye más pontjain a 9 forint alatti ár is előfordul.



- Nem jó ez a termelőnek, de másnak se - mondja a szamosszegi Filep Ernő. - Ma már annak is örülünk, ha el tudjuk adni a terményt.

Az Agrana Juice Magyarország Kft., vásárosnaményi üzemében augusztus utolsó hetében kezdődött a felvásárlás. A tervek szerint az idény végéig 230 ezer tonna gyümölcsöt vesznek át, tudtuk meg Szigeti Zoltán ügyvezető igazgatótól.



- Sajnos, ez az elmúlt 3 évnek az eredménye. A piac indokolja ezt az árat, ugyanis nagyon lecsökkent a kereslet, a készletek viszont nagyok. Egész Európára ez jellemző. Minden gyártónak van még készlete. Sajnos, az ár lecsökkent, tavaly a szezon elején, akkor, amikor a blokád is indult 900 euró volt 1 tonna sűrítmény. Ez az ár ma jó esetben 600 euró.

A szakemberek országosan 520-530 ezer tonnás termésre számítanak. Ebből a mennyiségből 320 ezer tonna szabolcsi alma lesz. A megyében 180 ezer tonna étkezési célokra szánt alma lett ipari minőségű az időjárás miatt.

- Negyven tonnás termésnél gyakorlatilag csak a növényvédő szer költségét kapja vissza a termelő - mondta Bodnár József, az Alma Terméktanács elnöke. - És ott van a metszés, a sorközművelés, a tápanyag-gazdálkodás költsége, a betakarítás költsége. Ez a 11 forint gyakorlatilag a léalma betakarításának a költségét fedezi. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az almatermelőknek ez a harmadik rendkívül rossz évük. Tavalyelőtt a fagykár miatt maradt el az almások jövedelme, 2008-ban pedig állami segítséggel is csak nullszaldós volt a termelés. Most az ágazat sorsa a tét.



A termelők számára 4 milliárd forintos kormányzati támogatást kér a terméktanács. Ezenkívül szeretnék elérni a földalapú, területalapú, és az agrár-környezetgazdálkodási támogatás előrehozott kifizetését legalább 70 százalékos mértékben.



- A fagykáros hitellehetőséghez jutó gazdálkodóknak a hiteleiket ez év őszén és 2010-ben törleszteni kellene - folytatja a gondok sorolását az elnök. - Felmerül a kérdés, hogy miből. Erre nincs meg a pénzügyi fedezetük a termelőknek. Ezért az ágazati minisztérium közbenjárását kérjük ahhoz, hogy ennek és a többi hitelnek a fizetését függesszék fel 2011 tavaszáig.



A mostani helyzet a feldolgozóknak sem jó, ezért ők is beavatkozást sürgetnek.



- Meg fogom keresni a többi feldolgozót, és levélben kérjük a miniszter urat, hogy a termelők kérését támogassa a kormány - veszi át szót Szigeti Zoltán. - Ugyanis már most, a szüret kezdetén látszik, hogy nem lesz meg az a mennyiség, mint amire a termelők leszerződtek. Sokan ugyanis azon gondolkodnak, hogy a jelenlegi árért érdemes-e szüretelni. Ez viszont kétségessé teszi a feldolgozók következő évi tevékenységét, s ha kevesebbet tudnak feldolgozni, akkor elképzelhető az is, hogy a következő évben likviditási gondjaink lesznek.



A piacot figyelve megállapítható, hogy a léalma ára meghatározza az étkezési alma árát is. Például a korábban kilónként 70-90 forint között eladható, augusztus végén termő fajtákért most csak 35 forintot kínálnak.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/segitseget_varnak_az_almatermelok

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 06:03