Overdose csapatát még az ág is húzza, most francia lovasa, Soumillon törte a kezét!

Agro Napló
Ugyan Overdose makacs sérülése miatt eddig csak egyszer, áprilisban a Kincsem Parkban ült a világ egyik legjobb zsokéjának tartott Soumillon a nyergében, de az év eleje óta ő a hivatalos lovasa. A háromszoros francia sampion zsoké nemrég egy sértő megjegyzést tett munkaadója, Aga Kán idomárjára, így a jövő év elejétől már nem ő lesz az istálló első számú lovasa. Ráadásul tegnapelőtt a Nancy versenynap utolsó futamán leesett lováról, és eltörte a csuklóját, így idén már nem ülhet nyeregbe.

Ám sajnos legalább ennyire rossz hír, hogy Soumillon szerdán, a Nancy versenynap utolsó futamában vezető pozícióban fordult lovával a célegyenesbe, aki nekiütközött a barriernek, és Christophe leesett róla. A mögötte vágtató ló ugyan szerencsére nem taposott rá, de még a levegőben megütötte, amitől oly szerencsétlenül esett, hogy nyílt csuklótörést szenvedett. Miután a pályán 45 percig úgy ápolták, hogy el sem mozdították az esés helyéről, egy párizsi kórházba szállították, ahol a műtét után úgy az orvosok kijelentették, hogy Christophe-nak az idei szezon hátralévő részét ki kell hagynia.



Tavaly a veretlen Zarkavával nyerte október első vasárnapján az l’Arc de Triomphe-ot, idén még Aga Khan első lovasaként, Beheshtammal indult volna Európa elsőszámú futamában. Mielőbbi felépülést kívánunk neki, és azt, hogy jövőre a két sérült, Overdose és ő, sok közös sikert arassanak.







Aga Kán a világ egyik leggazdagabb embere, de vagyonát nem olajsejkként szerezte, vallási vezetőként jár neki évente hatalmas összeg, ám a lóversenyzésben is igen jól megy neki. Ő ugyanis a világ egyik legsikeresebb tenyésztője, európai méneseiből rengeteg nagyverseny nyerője került ki. Istállójának első számú lovasa 2002 óta az a belga Christophe Soumillion, aki 28 éves kora ellenére már számtalan hazai és külföldi nagyversenyt megnyert. Két l’Arc de Triomphe, három Prix du Jockey Club és Grand Prix de Paris, egy-egy Breeders’ Cup, Dubai World Cup, Hong Kong Gold Cup, Mile és Derby mellett Angliából a Coronation Cup, a Queen Anne Stakes, és a King George IV. Stakes díjait is hazavitte. A legnagyobbak is csak álmodhatnak egy ilyen sorozatról. Olyan nagyszerű lovak hátán, mint Shirocco, Dalakhani, Zarkava, Rail Link, Paco Boy, Dylan Thomas, Hurricane Run, s nem mellesleg Overdose.



Ezért is volt különösen megtisztelő, amikor ő maga jelentkezett, hogy szeretne Overdose lovasa lenni, hiszen ha valaki, ő igazán tudhatja, kinek a hátára érdemes felülni. Áprilisban a magyar közönség is a szívébe zárta a Kincsem Parkban Overdose-zal aratott nyolc hosszas győzelme után.



Soumillon 153 győzelmet szerzett Aga Kánnak, ám akármilyen sikeres is kettejük együttműködése, a PannoniaOverdose.hu úgy értesült, sajnos elválnak útjaik. Történt ugyanis, hogy a közelmúltban a Deauville-i zsokéfesztiválon Soumillon azt mondta Aga Khan istállójának nem kevésbé híres trénerére, André Fabre-ra, hogy olyan kicsi, hogy akkor sem lehetne észrevenni, ha itt volna. Bár ezt akár öniróniának is fel lehetne fogni, hiszen 160 centit alig meghaladó zsokék között hangzott el, ám Fabre idomár híres állandó sértődéseiről, francia létére évek óta nem áll szóba francia újságíróval sem, csak angollal. Mivel a legcsekélyebb kritikát sem állhatja, Christophe megjegyzését a saját tekintélye megóvása érdekében nem engedhette el a füle mellett. Válaszút elé állította Aga Kánt, aki inkább a megszakítás nélkül 19-szeres francia sampion trénert választotta, nem pedig a világ egyik legjobb zsokéját. Abban állapodott meg Soumillonnal, hogy szerződését kitölti, vagyis év végéig ő marad az istálló elsőszámú zsokéja, de jövőre nem hosszabbítja meg. Ugyan 2010-ben is fel fogja kérni egyes versenyekre, de állandó szerződés nélkül. A helyzet annyira komoly, hogy Fabre már úgy nyilatkozott, hogy Soumillon soha nem is volt a barátja.



Nem tévedünk nagyot, ha biztosra vesszük, hogy Fabre idomár a legjobb lovakra az istálló új üdvöskéjét, a francia Christophe Lemaire-t ülteti majd. Hogy milyen lovak jutnak Soumillonnak Aga Khan istállójánál, az még idő, mire kiderül. Csak az biztos, hogy Mikóczy Zoltán továbbra is számít rá, mint Overdose lovasára. Ám egyetlen kiemelkedő képességű ló annak a zsokénak biztosan nem elég egy egész szezonra, aki 2000-ben megdöntötte a francia rekordot egy versenynapon elért öt győzelmével, majd 2006-ban beállította saját csúcsát. Overdose miatt is fontos, hogy a háromszoros francia sampion és háromszor második Soumillon más jó lovakra is felkerülhessen, hogy ne jöjjön ki a formából, de ebben biztosak lehetünk, hiszen Fabre idomárt sokan nem szeretik Franciaországban. Talán nem csak saját, hanem minden magyar híve nevében is kívánhatjuk neki, hogy karrierjében ez a kellemetlen affér ne okozzon komoly törést.



Forrás: PannoniaOverdose.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 06:03