Bábolnai Gazdanapok

Agro Napló
Beszélgetés Szaxon Attilával, az IKR Zrt. vezérigazgatójával

 

Az idei Bábolnai Gazdanapok kiállítás és rendezvénysorozat szeptember 16. és 19. között zajlik. A nyitónap délutánján kérdezem Szaxon Attila vezérigazgatót: milyen stratégiára épül az idei rendezvény?



Jó a kérdés, de a stratégiánál jobban megfogható szakmai rációra építünk. Arra, hogy van egy szakmai víziónk a mezőgazdasági technológiák fejlődéséről, és ezt szeretnénk bemutatni az idei kiállításon is. Ami pedig a stratégiát illeti, éppen holnap lesz egy rendezvényünk „Kihívások és válaszok” címmel, amely az agrárgazdaság előtt álló rövid és hosszabb távú feltételekről és a megfelelés lehetőségeiről szól.





Maradjunk a kiállított gépeknél! Végignézve a sok új, korszerű gépet és berendezést, még azt a látogatót is megérinti a vásárlás szándéka, aki csak tájékozódni jött Bábolnára…



Ez is egy nagyon fontos dolog, de a külcsíny helyett inkább a belbecsről szeretnék néhány gondolatot mondani. Az idei kiállításunk legfontosabb üzenete a potenciális vásárlóknak, hogy az itt látható gépek és berendezések lényegesen pontosabb munkát végeznek a korábbiakhoz képest. Mondanék egy példát is: az itt látható és megvásárolható permetezőgépek például már nemcsak szélcsendben végeznek százszázalékos munkát, de akkor is, ha szélben dolgoznak. Ez a technológiai előrelépés nemcsak a növényvédelem hatékonysága, hanem a környezet megóvása szempontjából is fontos. Azt mondhatom, ha az itt beszerezhető gépek az ún. precíziós technológiák sorába tartoznak; és ez azt jelenti, hogy a technológiai követelményeknek megfelelő legpontosabb munkát végzik.





Hallgatva Önt, azt kérdezném, hogy az ilyen sokat tudó, pontos gépek működtetése mennyiben tér el a korábbi időszakra jellemző hagyományos technológiák megvalósításától?



Először is azt kell hangsúlyozni, hogy nemcsak egy-egy igazán korszerű erő- vagy munkagép jelenik meg a technológiai sorban, hanem géprendszerekről van szó, amelyek egymáshoz szervesen és arányosan kapcsolódó alrendszerekből állnak.

A másik kérdés pedig maga a működtetés, a technológia megvalósítása, s ebben már szerepet játszik a GPS és a számítógépes rendszer is, a precíziós géprendszerek mellett. Ez jelenti ma a technológia legkorszerűbb teljes rendszerét, amely a kor színvonalán a legtökéletesebb és egyben leghatékonyabb munkát képes végezni.





Az Ön által elmondottak elég hatásosnak tűnnek. Ezt is figyelembe véve milyen az érdeklődés? Érzéklehető-e a válság hatása?



Az idei forgalmunk, ha nem is jelentős mértékben, de azért elmarad a múlt évi időarányoshoz képest, a csökkenés 10-15%. Úgy tűnik, hogy attól a szakmai víziótól, amiről beszéltem, lényegesen elmaradnak a mezőgazdasági termelői árak, és a bankok eddigi hitelezési gyakorlata sem igazán segítette a forgalom növekedését. Véleményem szerint ez utóbbinál valamilyenfajta áttörést kell elérni, mert a válságból való kijutáshoz nem nélkülözhető a reálgazdaság többletteljesítménye. Ehhez pedig fejleszteni kell! Ha ugyanis nem történnek meg időben a versenyképességhez szükséges beruházások, akkor hiába ér véget a recesszió, mi nem fogjuk tudni kihasználni az új, kedvező piaci lehetőségeket.





A Bábolnán látható gépek korszerűsége eléri a nyugati színvonalat, vagy valamilyen mértékben elmarad attól?



A korábbi években általunk is következetesen képviselt legmagasabb szakmai igénynek megfelelően ma Magyarországon többségében olyan fejlett technológiákat alkalmaznak, mint a nyugati országokban. Ez egyébként jól is látható, mert valóban szemet gyönyörködtető a magyar határ. Tehát nem a technológiai színvonallal van a baj, hanem az irreálisan alacsony mezőgazdasági termelői árakkal, amelyek mellett nem képződik megfelelő nyereség, és emiatt csökken a fejlesztés korábbi üteme. Mára odajutottunk, hogy az előző évben igen kedvező nyereséget produkáló szántóföldi növénytermelésben az idén sajnos már nem képződik a fejlesztéshez szükséges megfelelő mértékű profit.





Milyen pénzügyi kondíciókkal számolhat az a vásárló, aki gépberuházást akar megvalósítani?



Sajnos azt kell mondanom, hogy a lízingfeltételek drasztikusan romlottak az egy évvel ezelőttihez képest: múlt évben 10% saját erő kellett, ma viszont már 40-50%-nál tartunk, és ezt sokan már nem tudják biztosítani. Aki külső forrásból mégis megvalósítja a beruházást, annak pedig számolnia kell a magas kamatok miatti többletköltséggel. Meggyőződésem, hogy ez a helyzet nem tartható fenn sokáig, a gazdaságnak be kell indulnia. Végül egy kedvező hírrel szeretném befejezni az interjút: meghosszabbították az igénybe vehető gépberuházási támogatás kérelmének benyújtási határidejét. Az ezáltal elérhető 25%-os támogatás kedvezőbbé teszi a szántóföldi gépek idei beszerzését.

Forrás: www.agrarhirek.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?