Magyartarka nemesítés és teljesítményvizsgálat genetikai markerezéssel?

Agro Napló
Együttműködési lehetőség az UNCEIA-val

A francia állattenyésző és mesterséges termékenyítő szövetkezetek országos egyesületének (union nationale des coopératives agricoles d’élevage et d’insémination, UNCEIA, www.unceia.fr) nemzetközi kapcsolati referense, Xavier David a közeljövőben részt vesz a Magyarországon (Siófok) rendezendő Európai Hegyitarka Tenyésztők Szövetségének 28. Kongresszusán, és ezen idő alatt szeretne olyan, a magyarországi szarvasmarha-genetikában elismert szakemberekkel – kutatókkal és tenyésztőkkel – találkozni, akik segítségével érdemi tudományos együttműködés alakítható ki az UNCEIA tagjai és a magyar kutatóhelyek között.





Az UNCEIA elsősorban a három fő kérődző-faj (szarvasmarha, juh, kecske) tenyésztésében és genetikai állományának javításában érdekelt, nagyon komoly kutatómunkát végez a szaporodás-biológia és a genomika területén – az első esetben legfontosabb „bázisuk” a Maisons-Alfortban működő állatorvosi kar, a másodikban az INRA kutatóállomás szintén Párizs közelében, Jouy-en-Josas-ban. A három fő kutatási irány:



a hímivarú állatok termékenysége (a sperma minősége és a termékenyítés föltételrendszere)



a nőivarú állatok termékenysége (elsősorban az élettani és anatómiai körülmények kutatása)



az állati genom (ezen belül is főleg a termékenységet meghatározó és/vagy befolyásoló gének kutatása, az in vivo és in vitro embriókutatások és az embriók genotípusának minél korábbi fölismerése)





2008-ban következett be az a hatalmas technológiai ugrás az 5400 markeres DNS-chipek megjelenésével, ami elsősorban a szarvasmarha-tenyésztésben teszi lehetővé a saját teljesítmény-vizsgálatok fokozatos elhagyását és helyezi új alapra az egyes fajták genetikai előrehaladásának vizsgálatát. A technológia megbízhatóságának fokozására minél nagyobb egyedszámú halmazon kell a további vizsgálatokat végezni, így a Prim’Holstein fajta esetében az UNCIA több külföldi partnerrel közös programban vesz részt. A már meglévő kapcsolatrendszerbe – Nordic Cattle (Dánia, Svédország, Finnország), Hollandia, Németország – szeretnék Magyarországot is bevonni, ezért várják mindazon kutatóhelyek és szakmai szervezetek jelentkezését, akiket ez a program érdekel. A következő technológiai ugrás 2010. elejére várható a 600K-s chipek megjelenésével, ezzel párhuzamosan szeretnék a módszert egy újabb fajtára, pontosabban fajtakörre - Simmenthal, Pie rouge, Montbéliard, Magyartarka – kiterjeszteni. Ez további együttműködési lehetőségeket jelenthet a hazai tenyésztők, kutatók-genetikusok számára, akit érdekel a lehetőség, kérjük, közvetlenül vegye föl a kapcsolatot Xavier David-dal: xavier.david@unceia.fr





Somogyi Norbert, TéT attasé

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?