Kétéves az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

Agro Napló
Továbbra is igen fontos tennivaló hárul hazánkban arra a 96 akciócsoportra, nem különben a hatóságokra, amelyek az elmúlt években megfelelő gyakorlatra tettek szert a vidékfejlesztésben - mondta Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára a II. Magyar Vidék Napja Vajdahunyadvár-beli rendezvény-sorozat nyitó konferenciáján.

 

Az eseményre az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) első két évének értékelése okán került sor. Forgács Barnabás, az FVM közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára egyebek között szólt arról, hol is tart az ÚMVP fejlesztési program végrehajtása napjainkban. Elmondta, hogy a két év alatt 79 078 támogatási kérelem érkezett be országosan több, mint 739 milliárd forint támogatási igénnyel. Ezek közül eddig több mint 30 700-at hagytak jóvá, fogadtak el, amire 500 milliárd forintot már lekötöttek, és a kifizető ügynökség eddig 215 milliárd forinthoz már hozzá is juttatta az érintetteket az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból. Összehasonlításképpen elmondta, hogy 2004-2006 között a mintegy 11 000 kérelmező együttvéve 199 milliárd forintos igényéből 7040 elfogadott pályázatra 119 milliárd forintot hagytak jóvá.



Száz körüli jogcím



A szakállamtitkár elismerte, hogy ilyen nagyságrendek mellett a hatóság, a hivatalok (FVM, MVH) nem minden esetben tudták betartani azokat a határidőket, amelyeket a helyi akciócsoportok (HACS-ok), vagy az egyéb kedvezményezettek elvártak, hiszen nemcsak a kérelmek száma volt nagy, hanem a jogcímek száma is mintegy 100 körül alakult. Hazai viszonylatban az érintett területek nagysága is tetemesnek bizonyult, hiszen például a környezetkímélő gazdálkodással összefüggő racionális földhasználat témájában több mint 25 000 támogatási kérelmet nyújtottak be, és az érintett területek nagysága összesen 2 millió 265 ezer hektár volt. Csupán ezek támogatási összegének nagysága évenként 100 milliárd forintra rúgott, vagyis jóval több volt, mint amennyit az elbíráláskor meg tudtak ítélni.





Újabb 200 milliárd



Forgács Barnabás azt is elmondta, hogy két-három héten belül újabb 200 milliárd forintos kötelezettségvállalást tesznek, ami azt jelentheti, hogy az 1300 milliárd forint nagyságrendű EU-s támogatási keretből 700 milliárd forint igénybevételénél tartanak majd. A közeli hetekben újabb meghatározó intézkedéseket tesznek közzé: ezek nyomán még szeptemberben a fiatal gazdálkodókat, októberben, illetve azt követően pedig az állattartó telepek korszerűsítőit, a kertészeteket fenntartókat, az élelmiszeripar fejlesztőket, a szaktanácsadást, szakképzést végzőket, a termelői csoportokat támogatják, ez ezeket érintő kérelmek benyújtására teremtenek ugyanis lehetőséget.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/keteves_az_Uj_magyarorszag_videkfejlesztesi_program

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?