Hol áll meg a hús és a tojás ára?

Agro Napló
Az olcsó takarmány és az uniós állatjólléti előírások alakítják majd az árakat .

 

Magyarországon a hús ára alapvetően a takarmány árától függ, hiszen a hús előállításának 68%-a takarmányköltség.



A búza és a kukorica ára jelentősen csökkent, és valami hasonló folyamat várható jövő áprilistól a szója árában is. Ez nekünk, gazdáknak jó, a mezőgazdasági termelőknek már nem annyira. Tény viszont, hogy így október közepén-végén a húsár ténylegesen elindulhat egy csökkenő spirál mellett - magyarázza Bárány László, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke.



Azt, hogy ez az árcsökkenés hol áll majd meg, nehéz megjósolni. Ezt majd a kereslet-kínálat fogja módosítani, de gyors és hirtelen áresésre nem lehet számítani, mert a takarmányköltség-csökkenés lassan épül be a húsok árába.



A téli hónapokban nagyon sokat kell fűteni a kiscsibékre és a kispulykákra, ezért ez az időszak a baromfiféléknél kiemelt költségű. Emiatt elképzelhető, hogy további áraesés csak február-március hónapokban várható.



Az Uniós állatjóléti előírások miatt csökkent a tojástermelés, ezért itt a következő hónapokban komoly áremelésre számítanak.



Európában a ketreces tyúktartásban előírt, úgynevezett "állatbarát" ketrecek cseréje nagy ütemben folyik. A nyugat-európai országok döntő többségében erre van is pénz, úgyhogy ezekben az országokban a ketreccserék következtében gyakorlatilag üresek az istállók. Ahol viszont nincs tyúk, ott tojástermelés sincs, ezért kifejezetten tojáshiányos időszak van most Európában - mondja Bárány László.



Nem véletlen tehát, hogy egyes nyugat-európai országokban a tojás ára (átszámolva forintra) masszívan 40 forint fölött van. Emiatt a 2-3-4 évvel ezelőtti megoldás sem jöhet most szóba, miszerint a magyar kereskedelem Spanyolországból, Olaszországból, Hollandiából vagy Németországból importál majd tojást.



Bárány László szerint ezen összetevők miatt fog kialakulni a jövő hónap közepére a 30 forint feletti, tartós fogyasztói ár, amely a hazai tojástermelőket átmeneti jó pozícióba hozza.

Dulai Péter

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/hol_all_meg_a_hus_es_a_tojas_ara

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29