Jól járt, mert nem mozdult

Agro Napló
Jóindulattal is csak közepesnek mondható évet zártak az idén a magyar méhészek. Egyedül az akácméztermés volt elfogadható, a többi virágot vagy az aszály, vagy a jégeső tette tönkre. Persze, azok a méhészek, akik jó taktikát választottak, akár veszteség nélkül is megúszhatták az évet.

 

Pest-megyei Szabó György 165 méhcsaládjával nem mozdult ki az aszályos nyár alatt a Gödöllői-dombság erdeiből, ami most már úgy tűnik, a lehető legjobb stratégia volt.



- Voltak olyan méhésztársak, akik innen elmentek napraforgóra. Én nem mozdultam a méheimmel. Az aszály miatt annyira kiszáradt minden, hogy szinte értelmét vesztette a vándorlás. Csak veszteséget termeltek, akik innen elmentek, illetve nagyon-nagyon sokat kellett nekik vándorolni. Ahhoz képest, hogy nem mozdultam, én jól jártam. Itt annyi vadvirág, meg annyi kis csipegetnivaló volt a méheknek, hogy nem estek össze a családjaim. Akácmézből közepes a termés, a többi méz meg alig sikerült. Összességében az évet gyenge közepesre értékelném.



Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint az idei év furcsára sikeredett a méhészek számára.



- Mi, méhészek mindig mondjuk, hogy minden év más. Ez valóban igaz az idei esztendőre, hiszen az évet két nagy részre lehet osztani: akácvirágzás előtti és akácvirágzás utáni időszakra. Ez a két időszak tulajdonképpen katasztrofális volt a méhészek számára. Egyedül a két rész közti akácvirágzás sikerült jól. Ennek oka, hogy az akácvirágzás előtt nagyon nagy mértékű aszály volt, semmi nem mézelt. Akác után viszont megérkezett az eső nagy jégverésekkel, s az akkor virágzó növényeket, mint a hárs, a szelídgesztenye, a selyemkóró, mind elvitte. A napraforgó pedig azért nem mézelt, mert a vetésétől számított első 50 napon belül nem kapott csapadékot. Kár, hogy ilyen gyenge volt az év, mert ugyanakkor a világpiaci helyzet nem változott. Óriási a kereslet a mézre, és ezt sajnos nem tudtuk kihasználni.







Mindenesetre, ha a világpiacra nincs is mit vinnünk, az itthoni termelők már változtattak értékesítési szokásainkon, ami legalább a helyi felvásárlási árakat stabilizálja.



- A felvásárlási árak tulajdonképpen a pergetés óta stabilak hazánkban. Ez annak köszönhető, hogy egyre több termelő rájön, hogy a mézet nem nyáron kell értékesíteni, hanem télen, amikor valóban fogy. Ennek köszönhető, hogy a termelők nem kapkodnak az értékesítéssel, egyre többen önállóan szerelik ki a mézüket, és ezért nem omlott össze a hazai mézpiac.



Mi vásárlók pedig, remélhetőleg nem fogunk újabb áremelkedést tapasztalni.



- A vásárló azt tapasztalhatja, hogy az elmúlt egy évben jelentősen emelkedett a méz fogyasztói ára a polcokon. Ez az ár valószínűleg nem fog tovább emelkedni, hiszen a jelenlegi ár már fél évvel korábban kialakult, a maitól magasabb világpiaci ár következményeként. Sajnos, fajtamézekből hiány lesz.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/jol_jart_mert_nem_mozdult

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29