Németországba kerül a székelyföldi méz

Agro Napló
Hargita megyében 30 százalékkal nőtt a mézhozam az előző évihez képest. A helyi termelők 20-30 kilogrammnyi mézet pergettek családonként, míg a vándorméhészek 60-70 kilogrammos átlaggal számolhattak. Ennek ellenére a helyi termelők mézét nem kapni a székelyföldi boltokban.

 

- Tavaly és tavalyelőtt a szeszélyes időjárási viszonyok miatt aránylag kevés méz került ki a székelyföldi méhészetekből – kezdi a tájékoztatást Ádám József, az udvarhelyszéki Örösi Méhészegyesület elnöke. - S bár az idei hideg március igencsak megviselte a méhcsaládokat, az áprilisi időjárás azonban kedvezett. Márciusig szinte leállt fiasítás. Szerencsénkre a repce virágázása egy kicsit késett, és ez megerősítette a méhcsaládokat, tehát az akácra már érett családokkal mehettünk.







- Hargita megyében idén 18 mézmintát vizsgáltak az Állategészségügyi Igazgatóság szakembere – mondja dr. Püsök László, a Hargita Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság igazgatóhelyettes. - Ezek mind jó minőségűnek bizonyultak, és a minták egyikében sem találtak cukrot. Jelenleg 123 méhész van bejegyezve az igazgatóságunknál. Nekik gyakorlatilag be kellene vizsgáltatniuk a mézüket ahhoz, hogy a piacon eladhassák. Legtöbben a családon belül értékesítik, ők általában nem adnak el mézet a piacon, s ezért nem vizsgáltatják be. Persze egyesek a piacokon is árusítanak. Őket és a megye egyetlen mézfeldolgozóját rendszeresen ellenőrizzük.



S bár idén mintegy 30 százalékkal több mézet termeltek a székelyföldi méhészek, mint tavaly, a havasi, az akác, a repce, vagy a különlegességnek számító fenyőméz nincs jelen a székelyföldi boltok polcain. Helyi mézet csak piacon, illetve útszéli árusoknál találhat a vásárló. Mint hallottuk, évek óta próbálnak teret adni a helyi boltok a környékbeli méztermelőknek, ám a minőségi mézet jelen pillanatban is kénytelenek Magyarországról beszerezni. A székelyföldi méz nagy része ugyanis Németországba kerül.



- Eléggé szorítottak a felvásárlói árak – mondja Gönczi Dezső, az egyik székelyudvarhelyi élelmiszer-üzletlánc marketing menedzsere. - A környéken mind az akácméznek, mind a vegyesméznek szabott ára van. Erre az állam ad egy bizonyos összegű támogatást a termelőnek, de csak akkor, ha egy engedéllyel rendelkező cég hivatalos jelentést tesz arról, hogy ő felvásárolta a mézet. A környéken idén 80 tonna mézet termeltek a méhészek. Ebből azonban nem jut a helyi boltokba, mert azt a felvásárlók külföldi kereskedőknek értékesítik. Bár Románia az Unió egyik legjelentősebb méztermelőjének számít, mindmáig szerény a mézfogyasztás az országban, s egyelőre az óvodások és iskolások számára tervezett „Méz-kifli” program sem indult el.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/nemetorszagba_kerul_a_szekelyfoldi_mez

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29