Jól járnak a tökösök

Agro Napló
Magyarországon az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt a héjnélküli tökmag vetésterülete, ami nemcsak annak köszönhető, hogy a hazai klimatikus adottságok kedvezőek a növény termesztése szempontjából, hanem annak is, hogy kiemelkedően magas átvételi áron tudják a gazdák értékesíteni termésüket

 

Jelenleg hazánkban mintegy 15-20 ezer hektáron folyik a termelése és az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy egyre nagyobb arányban nő a hazai vetésszerkezetben betöltött szerepe. Az olajtök az 1970-es években lett keresett termék a világpiacon, ekkora tehető a magyarországi felfutása is.



A növény betakarítása már javában folyik, és a gazdák nem is panaszkodhatnak, hiszen amellett, hogy jó termés mutatkozik, a felvásárlási árak is kedvezően alakulnak.



Kelemen Károly, a Ludányhalásziban termelő családi gazdálkodó bizakodóan nyilatkozik az idei termésátlagokról és értékesítési árakról. Elmondása szerint idei tökmag-termése 20-30 %-kal magasabb a tavalyinál, ami nagyban köszönhető az átlagosnál csapadékosabbnak mondható nyár-eleji időjárásnak. Amíg tavaly az átlagtermés 6-7 mázsa volt hektáronként, addig idén 7 és 10 mázsás termésátlagokkal büszkélkedhet a gazdálkodó. A nagyobb betakarítási mennyiség mellett a termelő elégedett az olajtökmag átvételi árával is, mivel ez is magasabb értéket mutat a tavalyinál. Ugyan a gazda tavasszal szerződésben előre rögzítette a termény árát felvásárlójával, a tényleges kifizetési ár mégis feljebb kúszott a leszerződöttnél. Jelenleg nettó 700 forintot kínálnak a felvásárlók az olajtökmag mázsájáért, de a nógrádi termelő további áremelkedést sem tart kizártnak.



A felvásárlók oldaláról Korbuly Kálmánt, az egervári Maviga Kft. ügyvezetőjét kérdeztük, hogy mi áll az elmúlt évi drasztikusnak mondható árnövekedés hátterében. Elmondása alapján a héjnélküli tökmag iránti élénk keresletet tovább generálta, hogy az osztrák kereskedők és feldolgozók is a szokásosnál nagyobb érdeklődést mutatnak a hazai készletek felvásárlására, mivel nyugati szomszédunk tök-ültetvényeinek jelentős részét elverte a jég. A felvásárló minden gazdálkodót azzal biztat, hogy a jövőben is megéri termelni az említett növényt, mivel nemcsak jelenleg, hanem várhatóan a jövőben is magas áron tudják a termelők értékesíteni termésüket.





Farkas Edit

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/jol_jarnak_a_tokosok

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29