Kisebb lehet a számla a hentesnél

Agro Napló
Az év közepe óta az élősertés ára Magyarországon kis mértékben, de csökkent; amely lassan megmutatkozik a húsárakban is.

 

A kaposvári Kométa 99 Zrt. sem vár a közeljövőben húsdrágulást. Szerintük az árcsökkenésben a recesszió is közrejátszik, de a magas minőségű termékekben ez nem feltétlenül jelentkezik. A húsár esése miatt a húsfeldolgozók racionalizálják a készletet, és csak annyit gyártanak, amennyit el lehet helyezni a piacon.



„Nem láttam még hivatalos adatokat arra vonatkozóan, amelyek alátámasztották volna a hús árának csökkenését” - mondta Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. „Meg lennék lepődve, ha a közeljövőben jelentős húsár-csökkenéssel szembesülhetne a fogyasztó. Ennek két oka van. Az egyik, hogy júliusban a hústermékeknél 5 százalékponttal növekedett az áfa mértéke, ez egyértelműen az árcsökkenés ellen hat. Másrészt 2008 második felétől az élőállat piacon végbement egy nagyon jelentős áremelkedés. Ez azonban nem tudott megjelenni a húsok árában, mert a húsipar képtelen volt a kiskereskedelem felé érvényesíteni az önköltség növekedését. A hazai állattenyésztőket nyár végéig csak az árfolyamhatás és az élőállat-szállítási költségek óvták meg ettől az árversenytől, ráadásul amúgy is rossz helyzetben érte őket a változás” – elemezte a helyzetet a Hússzövetség elnöke.



Módos Imre, állattenyésztő hozzátette: csak azt remélem, hogy külföldről nem hoztak be nagyobb mennyiségű vágott sertést. A fogyasztás csökkent, az biztos, és ilyenkor lejjebb szokott menni a hús ára. A jövő évi termelésnek a rovására megy ez is, mert minél kevesebbet kapnak most a gazdák a sertésért, a szarvasmarháért, vagy a növendék húsért, annál kevesebb pénzt tudnak fordítani majd a jövő évi takarmányozásra.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/kisebb_lehet_a_szamla_a_hentesnel

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29